KOM OG HØR AMELIA BOYNTON ROBINSON
Torsdag den 27. september kl. 19:00 Frederiksberg-Hallens Restaurant lok. 3 Jens Jessens Vej 20, 2000 Frederiksberg Vicepræsident for Schiller Instituttet i USA og en af veteranerne fra Martin Luther King, Jr.’s amerikanske borgerrettighedsbevægelse i 60’erne. På mødet i København vil hun tale om hendes livslange kamp for borger- og menneskerettigheder, og hvorfor det er så vigtigt at forsvare og bevare begrebet »det almene vel« i disse økonomiske krisetider.
|
Dækning af Schiller Instituttet i Århus Stiftstidende den 25. september
Interview med Amelia Boynton Robinson, vicepræsident for Schiller Instituttet i USA i Århus Stiftstidende den 25. september
Videoklip (det tager lidt tid at downloade):
Amelia Boynton Robinson på TV2's 19-nyheder den 22. september
Amelia Boynton Robinson på TV2 News' 18-nyheder den 22. september
Amelia Boynton Robinson på DR's tv-avis den 21. september
– EN KORT BIOGRAFI
Amelia Boynton-Robinson kom til verden i 1911 i staten Georgia. Blandt hendes forfædre findes bl.a. sorte amerikanske slaver, indianere og europæiske indvandrere.
Den 7. marts 1965, der i historiebøgerne er kendt som den „blodige søndag", befandt Amelia Boynton Robinson sig i forreste række blandt en gruppe fredelige demonstranter, der som et led i kampen om afro-amerikaneres valgret, ville marchere fra Selma i Alabama til delstatens hovedstad Montgomery. Ved Edmund Pettus-broen blev demonstranterne stoppet og nådesløst slået ned af politiet. Amelia Boynton Robinson blev i den grad gennempryglet, at hun fejlagtigt blev anset som værende død. Marchen vakte stor opsigt i USA såvel som i udlandet, borgerrettighedsbevægelsen fik efterfølgende stor omtale og stor tilslutning såvel nationalt som internationalt.
Amelia Boynton Robinsons kamp for borgerrettigheder kan spores tilbage til tiden før 1965. Lige siden 30’erne kæmpede Amelia, sammen med sin mand S.W. Boynton, for afro-amerikaneres valgret og ejendomsret i Alabamas fattigste områder. Amelia var dengang ansat som „Home Demonstration Agent" (husholdningsvejleder) af det amerikanske landbrugsministerium.
I 60’erne forvandledes Amelias hjem i Selma til borgerrettighedsbevægelsens højborg. I samarbejde med Dr. Martin Luther King, diverse kongresmedlemmer og advokater udarbejdede man i fællesskab planer for fremtidige demonstationer, som efterfølgende resulterede i underskrivelsen af „Voting Rights Act" (Loven om retten til at stemme) af den amerikanske præsident!
I juli 1990 modtog Amelia Martin Luther King-frihedsmedalien som følge af sin livslange kamp for borgerrettigheder.
Erfaringerne fra borgerrettighedskampen er foreviget i Amelias bog „Bridge Across Jordan". Amelia er ligeledes skaber af teaterstykket „Through the years".
Amelia er i en alder af 96 år fortsat aktiv i kampen for borgerrettigheder og retten til at stemme. Hun er vicepræsident i den amerikanske afdeling af Schiller Instituttet arbejder sammen med LaRouche-bevægelsen i USA. Her kæmper hun ihærdigt imod den underminering af den amerikanske forfatning og principperne bag den, der har fundet sted under Bush/Cheney-regeringen, og for at genetablere USA’s rolle som en forkæmper for retfærdighed og udvikling i stedet for den nuværende krigspolitik. Hun foretager talrige rejser både i og udenfor USA, hvor hun giver foredrag og oplæg.
Hun har netop været taler på en international konference arrangeret af Schiller Instituttet i Kiedrich, Tyskland, den 15.-16. september, hvor der blev diskuteret internationalt samarbejde om at løse den internationale økonomiske krise og bygningen af store projekter, som f.eks. en tunnel under Beringstrædet, der vil forbinde Rusland og USA. Amelia sidder i bestyrelsen for den amerikanske gren af Schiller Instituttet.
Amelia Boynton Robinson har tidligere været i Danmark for at give foredrag og interviews, senest i 2003 hvor hun og også blev interviewet på Deadline.
Der kan læses mere om hendes arbejde her: http://www.schillerinstitute.org/biographys/bio_amelia_new.html