Rødt flag for Deutsche Bank; Ny udløser for krise

Februar, 1., 2016 – Deutsche Bank, den andenstørste i Europa med den største eksponering over for derivater i nogen bank i verden, er tæt på ikke at betale forfaldne beløb på en superrisikabel form for »bankkapital«, midt i tab på regnskabet til mange milliarder euro og enorme bøder for illegal aktivitet. Hastemøder mellem investorer og chefen for bankens bestyrelse finder sted, iflg. den tyske erhvervsavis Handelsblatt i dag.

De instrumenter, der er tale om, kaldes betingede konvertible obligationer (’contingent convertible bonds’), eller »co-co’s«, der er så risikable, at ejerne ikke kan kalde manglende betalinger på dem for betalingsstandsning; betalinger på dem afhænger af bankens kapitalniveau. Deutsche Bank udstedte blot 29. jan. en erklæring, hvor de sagde, at de »mener«, de kan erlægge deres co-co-betalinger, der nu forfalder. Men det gør ikke den store forskel, da der er klare beviser for, at bankens kapital er ved at bortsmelte i de massive tab, bøder og nye henlæggelser til retssager, som er nødvendiggjort af stadigt nye undersøgelser for kriminel aktivitet.

Handelsblatt kommenterede, at »sæden til bankens fallit er blevet sået«. Investorer mener, at banken har brug for en hurtig reorganisering for at overleve, og ikke den langsomme, som dens direktion forfølger. Chefen for en bestyrelse er blevet indkaldt til et slags hastemøde med store investorer/aktieindehavere, og kan blive bedt om at træde tilbage, som de to direktører allerede er.

Disse »co-co«-obligationer er ikke alene betingede – dvs., at betalinger på dem er betinget af bankens overordnede kapitalniveau – men er også konvertible – dvs., at, i en insolvenskrise konverteres de til egenkapital, lige som bail-in-obligationer, en egenkapital, der sandsynligvis er meget lidt eller intet værd.

De store, schweiziske banker, for at tage et eksempel, er fuldstændig proppet med »co-co’s«; UBS og Credit Suisse har tilsammen for 18 milliarder schweizerfranc i sådanne udestående obligationer, og andre banker har promoveret dem som »den bedste værdi i bankobligationer« pga. deres højere rentesatser.