Kontakt os: +45 53 57 00 51 eller si@schillerinstitut.dk

Tillerson tog fejl med hensyn til Kinas rolle
i Afrika, siger kinesisk diplomat i Afrika

Tillerson tog fejl med hensyn til Kinas rolle
i Afrika, siger kinesisk diplomat i Afrika
image_pdfimage_print

14. marts, 2018 – Kinas ambassadør til Sydafrika Lin Songtian kom med skarpe indvendinger mod de negative bemærkninger, som den afgående amerikanske udenrigsminister Rex Tillerson er kommet med angående Kinas rolle i Afrika. Tillerson, der var på en ugelang rejse til fem afrikanske lande, da han blev afskediget af præsident Trump i mandags, havde i sidste uge i hovedkvarteret for den Afrikanske Union i Etiopien sagt, at afrikanske nationer »ikke burde miste nogen elementer af jeres suverænitet med jeres engagement i sådanne arrangementer med Kina« eller skabe en gældskrise.

På en pressebriefing den 12. marts sagde Lin, at Tillerson »tydeligvis har valgt det forkerte sted, det forkerte emne og mod det forkerte mål. Hans ord er forkerte og usande. Trist at sige det, men det er pinligt for ham selv«, rapporterede Xinhua. Dernæst forklarede ambassadøren, at Kina havde investeret over $100 mia. i Afrika og havde bygget 6.500 km jernbane, 200 skoler, 80 sportsstadier og overført teknologi, udover at skabe jobs og »forandre livet« for afrikanske mennesker. Han påpegede også, at Tillerson sandsynligvis havde brugt lufthavne og veje, bygget af Kina.

Lin fortsatte sin kritik: »Det, de virkelig ønsker, er at bevare Afrika, som det var, fattig og splittet og altid kontrolleret af andre. Det, der bekymrer dem, er Afrikas realisering af økonomisk uafhængighed, med Kinas støtte. Det, der bekymrer dem, er et stærkt Afrika, som ikke længere kan kommanderes rundt rent politisk.« Lin erklærede skarpt, at »amerikanske venner er bekymrede over Afrikas gældskrise rent verbalt, men de viser ingen villighed til at udstede lån til at støtte Afrikas udvikling eller til at opmuntre deres investorer til [at investere i] Afrika«.

Foto: Den (nu forhenværende) amerikanske udenrigsminister Rex Tillerson giver hånd til formanden for den Afrikanske Unions (AU) kommission Moussa Faki fra Tchad, efter deres møde i AU’s hovedkvarter 8. marts, 2018, i Addis Abeba, Etiopien.

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*