Kontakt os: +45 53 57 00 51 eller si@schillerinstitut.dk

Iran og Rusland annoncerer aftale om
at bygge otte atomkraftværker i Iran

Iran og Rusland annoncerer aftale om
at bygge otte atomkraftværker i Iran
image_pdfimage_print

11. nov. 2014 – Henvendt til journalister den 11. nov. i Moskva Internationale Lufthavn annoncerede Ali-Akbar Salehi, chef for Irans Atomenergikommission (AEOI), at Iran var i færd med at underskrive en kontrakt om to nye atomkraftværker, der skal opføres ved siden af Bushehr Atomkraftværket i partnerskab med Rusland. Sergei Kiriyenko, generaldirektør for Ruslands Rosatom, var medunderskriver på kontrakten sammen med Salehi, som sagde, der ville blive etableret fem atomkraftværker i Bushehr-provinsen i overensstemmelse med et mandat fra parlamentet, Majlis, til generering af 20.000 MW atomenergi i Iran.

Det russiske nyhedsagentur RIA Novosti (netop omdøbt til sputniknews.com) rapporterer, at Rusland og Iran iht. kontrakten vil samarbejde »om konstruktionen af otte energireaktorblokke, inkl. fire [mere] ved Beshehr … ved hjælp af russisk teknologi«. Atombrændsel vil blive leveret af Rusland og »opbrugte brændselsstave vil blive returneret til Rusland«, lyder rapporten.

Men iflg. en erklæring fra Rosatom kunne brændsel i fremtiden blive udviklet i Iran.

»Inden for rammerne at en forøgelse af Irans forsyninger af atomenergiblokke designet af Rusland planlægger partnerne at udvikle en økonomisk strategi, inkl. muligheden af at producere atombrændselselementer i Iran«, siger erklæringen.

Denne kontrakt om udvidet samarbejde om atomenergi blev underskrevet og annonceret samme dag, som Rusland tilsluttede sig P5+1-drøftelserne med Iran i Oman i kølvandet på de to dages møde mellem den amerikanske udenrigsminister John Kerry og den iranske udenrigsminister Zarif.

 

Foto: Bushehr Atomkraftværket

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*