Kontakt os: +45 53 57 00 51 eller si@schillerinstitut.dk

Læger uden Grænser advarer om, at, med TPP-aftalen,
vil prisbillig medicin til millioner af mennesker forsvinde

Læger uden Grænser advarer om, at, med TPP-aftalen,
vil prisbillig medicin til millioner af mennesker forsvinde
image_pdfimage_print

8. november, 2015 – I en skarpt formuleret udtalelse publiceret 5. november advarede Læger uden Grænser/Medicins Sans Frontieres (MSF) om, at aftalen om Trans-Pacific Partnership (TPP), hvis ordlyd netop er blevet offentliggjort, ”er en dårlig aftale for lægehjælp; den er dårlig for dem, der yder humanitær lægehjælp, som MSF, og den er dårlig for mennesker, der har brug for billig medicin i heleverden, inklusive i USA.” Erklæringen blev udsendt i Judit Rius Sanjuans navn, amerikansk chef og juridisk rådgiver for MSF’s Kampagne for Adgang til Vigtig Medicin.

Med en skarp henvisning til Obamaregeringen advarer erklæringen om, at ”bestemmelserne i TPP-aftalen vil ikke alene hæve prisen på medicin og forårsage unødvendig lidelse, men de vil også repræsentere en fuldstændig afslutning på den amerikanske regerings tidligere forpligtende engagement over for den globale sundhed, inklusive garantier, der er omfattet af USA’s ’Nye Handelspolitik’ fra 2007.”

”MSF er fortsat alvorligt bekymret over den effekt, som TPP- handelsaftalen vil få for millioner af menneskers adgang til billig medicin, hvis den sættes i kraft,” udtaler MSF. TPP-aftalens ordlyd ”bekræfter, at aftalen yderligere vil forsinke generel, prissænkende konkurrence ved at udvide og styrke farmaceutiske virksomheders beskyttede monopolmarkeder … Det er meget foruroligende at se, at det er lykkedes den amerikanske regering og farmaceutiske virksomheder at indsluse regler, der vil fastholde høje medicinpriser i længere tid og begrænse de værktøjer, som regeringer og civilsamfundet har til at forsøge at forøge generel konkurrence …”

Hvis TPP-aftalen træder i kraft, advarer MSF, vil den ikke tillade nationale reguleringsmyndigheder at benytte eksisterende data, der viser et biologisk produkts sikkerhed og virkeevne, til at bemyndige salget af konkurrerende produkter, selv, når der ikke foreligger patenter. TPP ville også tvinge regeringer til at forlænge eksisterende patentmonopoler udover den nuværende 20 års-periode, hvis de farmaceutiske virksomheder kræver det …”

MSF opfordrer alle lovgivere eller parlamenter i de nationer, der har underskrevet TPP, ”til nøje at overveje, hvorvidt den aftalte TPP-tekst reflekterer den retning, de ønsker at gå, med hensyn til adgang til prisbillig medicin og fremme af biomedicinsk innovation; hvis ikke, bør TPP-aftalen modificeres eller forkastes”.

 

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*