1

USA: Tidl. forsvarsminister William Perry:
Stands dette forbandede atomvåbenkapløb!

29. december 2015 – Den tidligere amerikanske forsvarsminister (feb. 1994 – jan. 1997 under præsident Bill Clinton) William Perrys advarsler mod faren for atomkrig omtales på Sputnik i anledning af udgivelsen af hans nye memoirer, »My Journey at the Nuclear Brink« (’Min rejse på randen af atomkrig’). Perry, der spillede en hovedrolle i moderniseringen af USA’s atomvåbenarsenal under den Kolde Krig, rapporterer, at, under Cubakrisen blev han i hemmelighed kaldt til Washington for at analysere efterretninger om Sovjetunionens våben på Cuba.

»Hver dag på vej til analysecentret troede jeg, det ville blive min sidste dag på Jorden«, skriver han i sin bog. Han siger, at han dengang mente, og stadig mener, at verden undgik et atomholocaust lige så meget pga. held som pga. god regering.

Perry var også embedsmand i Forsvarsministeriet i 1979, på tidspunktet for »telefonopkaldet kl. 3 om morgenen«, en falsk varsling om et sovjetisk missilangreb mod USA. Han sagde, at dette var en af mange oplevelser i løbet af den Kolde Krig og i tiden efter, som gav ham et »enestående og isnende udsigtspunkt, ud fra hvilket han kunne konkludere, at atomvåben ikke længere giver os sikkerhed; de sætter nu vores sikkerhed på spil«. Perry er tilhænger af afskaffelsen af de tilbageværende amerikanske interkontinentale ballistiske missiler i den amerikanske bombefly-styrke.

Perry undersøger Ruslands modernisering af sine atomstyrker, og ligeledes USA’s planer om at bruge milliarder på at gøre det samme, og ser her et irrationelt atomvåbenkapløb. »Jeg ser, at det er bydende nødvendigt, at vi standser dette forbandede kapløb, før det atter kommer i gang, ikke kun pga. omkostningerne forbundet med det, men pga. den fare, det sætter os alle sammen i«, sagde han.

 

Foto: Præsident Bill Clinton (t.v.) og forsvarsminister William J. Perry (t.h.) eskorteres af oberst David H. Hunton under en militær inspektion i 1997.