Obama og NATO beskytter Tyrkiet mod Rusland

Obama og NATO beskytter Tyrkiet mod Rusland
image_pdfimage_print

Den 1. december 2015 – Efter præsident Obamas optrapning mod den russiske præsident Vladimir Putin i går, mødtes NATO-landenes udenrigsministre i Bruxelles i dag (mødet løber indtil 2. december), hvor de lovede, at NATO står bag Tyrkiet uanset, hvad der måtte ske.

”NATO’s mangeårige planer for Tyrkiets forsvar er på plads og vurderes løbende”, sagde ministrene i en fælles udtalelse i dag. ”I lyset af den generelle omskiftelighed i regionen, styrkes disse planer yderligere” med en forøgelse af Tyrkiets luftforsvar. ”I ånden af ’alle for én’, forbliver vi fast besluttet på fortsat at udvikle yderligere NATO-sikkerhedsforanstaltninger, og alliancepartnere arbejder med forberedelse af andre mulige bidrag.”

Den amerikanske NATO-ambassadør Douglas Lute gav i sine bemærkninger i går Tyrkiet fuld opbakning i forbindelse med den tyrkiske nedskydning af det russiske SU-24 fly den 24. november.

”De amerikanske data, jeg har set, bekræfter Tyrkiets version af begivenhederne. Flyet befandt sig i tyrkisk luftrum; kamphandlingen blev udført i Tyrkiet; flyet blev advaret gentagne gange”, sagde han. ”Der var ikke blevet udsendt nogen flyveplan, der omfattede en krænkelse af NATO’s luftrum.”

Til trods for, at de kastede skylden for episoden på Rusland, opfordrede embedsfolk i både Bruxelles og Washington til en mindskelse af spændingerne. NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg foreslog en modernisering af koldkrigs-traktaten kendt som Wiener-dokumentet, der udstikker reglerne for storstilede militærøvelser og anden militær aktivitet, tillige med ’varme’ telefonlinjer og andre militære kommunikationskanaler. “Den må nødvendigvis moderniseres, fordi der er adskillige smuthuller”, sagde Stoltenberg. I går ringede formanden for USA’s Generalstabschefer, general Joseph Dunford, for første gang til general Valeriy Gerasimov, den russiske generalstabschef, og ifølge Dunfords talsmand var dette et af de emner, de diskuterede. Talskvinde for USA’s Udenrigsministerium Elizabeth Trudeau sagde til journalister, at bevismateriale fra Tyrkiet og amerikanske kilder ”indikerer, at det russiske fly krænkede tyrkisk luftrum” til trods for, at det blev advaret flere gange af tyrkiske styrker. ”Vi bør nu tilskynde til en dialog, og vi har behov for en nedtrapning af situationen,” sagde hun og tilføjede, at en ”fortsat diskussion imellem de to parter nu er det vigtigste”.

Alexander Grushko, Ruslands ambassadør til NATO, reagerede på alt dette ved at beskylde NATO for at give Tyrkiet politisk rygdækning for aggressionen mod Rusland. Ifølge Sputnik rapporterede Grushko, at han har haft en samtale med NATO’s vicegeneralsekretær Alexander Vershbow om nedskydningen.

“Jeg informerede ham om Ruslands holdning til hændelsen, og henviste til de militære og politiske faktorer, der bevidner den kendsgerning, at det var et overlagt angreb på det russiske fly i syrisk luftrum”, sagde Grushko. ”Jeg understregede, at NATO, der ikke er kommet med nogen principmæssig evaluering af denne ulovlige handling, faktisk har dækket politisk over Ankara som sit medlem og derfor har et medansvar for episoden”, sagde han. Grushko anklagede Tyrkiet for ikke at følge etablerede NATO-procedurer til at forhindre luftfartøjer; dvs., at det kampfly, der vil forhindre indtrængning, skal flyve op langs siden af det indtrængende fly for at identificere det, og derefter eskortere det ud af luftrummet. Ved hændelsen den 24. november ”blev disse NATO-procedurer ikke fulgt, eftersom piloterne, ifølge Ankara, ikke engang kendte identiteten af det indtrængende fly”, sagde Grushko.

 

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*