FN’s udsending afslører detaljer af fredsplan for Yemen

FN’s udsending afslører detaljer af fredsplan for Yemen
image_pdfimage_print

Tirsdag, 1. nov., 2016 – FN’s særlige udsending for Yemen, Ismail Ould Cheikh Ahmed, fremlagde på et møde i FN’s Sikkerhedsråd sin fredsplan for at afslutte konflikten i Yemen. Den forudser en ny vicepræsident for Yemen og en national samlingsregering. Den russiske regering har udtrykt sin støtte til initiativet.

»Køreplanen inkluderer en etablering af militære komiteer og sikkerhedskomiteer, der kan overvåge overgivelsen af våben og tilbagetrækningen fra Sana’a, Hodeida og Taiz«, sagde Ould Cheikh Ahmed. »De militære komiteer skal sikre afslutningen af den militære vold og overvåge borgernes og Yemens institutioners tryghed og sikkerhed.«

Blandt de foreslåede forholdsregler er »udnævnelsen af en ny vicepræsident, dannelse af en national samlingsregering til at lede overgangsperioden, tilsynet med genoptagelsen af en politisk dialog og dernæst afholdelse af valg«. Han sagde, at dette er »på linje med FN’s Sikkerhedsråds 2216-resolution og også på linje med Golfsamarbejdsrådets initiativ og udfaldet af den nationale dialog«.

»Jeg er blevet informeret om, at der blandt de yemenitiske rivaler er en tendens til at afvise køreplanen, men dette er en indikation på den yemenitiske politiske elites manglende evne til at overvinde deres uoverensstemmelser og sætte offentlighedens interesse over alt andet«, sagde han.

Den russiske ambassadør til Saudi-Arabien, Oleg Ozerov, sagde til Sputnik, at Rusland støtter forslaget.

»Rusland har lige fra begyndelsen været fortaler for, og støtter fortsat, den hurtigst mulige afslutning af fjendtlighederne og at søge en politisk løsning på konflikten« i Yemen, sagde Ozerov. Ifølge ambassadøren, så eksisterer der fredelige og politiske løsninger på denne konflikt. »Inden for sådanane løsninger støtter Rusland indsatsen fra FN’s særlige udsending for Yemen, Ismail Ould Cheikh Ahmed, der arbejder meget aktivt, inklusive med Ruslands aktive støtte.«

»For at understrege vore synlige bestræbelser i denne henseende, vil jeg gerne sige, at den russiske ambassadør til Yemen, Vladimir Dedushkin, for flere dage siden, den 16. okt., ankom til Riyadh og aktivt vil medvirke til de bestræbelser, som gøres af [FN’s særlige udsending] Ismail Ould Cheikh Ahmed, for at finde praktiske løsninger for at nå frem til en våbenhvile og bringe situationen fra at være en væbnet konflikt og til at være en politisk dialog på de eksisterende platforme«, sagde Ozerov.

Foto: FN’s særlige udsending for Yemen, Ismail Ould Cheikh Ahmed.

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*