Kontakt os: +45 53 57 00 51 eller si@schillerinstitut.dk

Hvilken effekt vil Trump få på dansk udenrigspolitik?

Hvilken effekt vil Trump få på dansk udenrigspolitik?
image_pdfimage_print

København, 11. nov. 2016: (Det følgende er en rapport om DR2 Deadlines udsendelse den 10. nov., som det danske Schiller Institut har sendt til LaRouche-bevægelsens nyhedsredaktion i USA. Udsendelsen kan ses her: https://www.dr.dk/tv/se/deadline/deadline-8/deadline-2016-11-10)

DR2 Deadline havde en diskussion i går aftes med to førende akademikere om »Hvad betyder Donald Trump for dansk udenrigspolitiske strategi fremadrettet?«, med Vibeke Skov Tjalve, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), og Mikkel Vedby Rasmussen, professor og institutleder ved Institut for Statsvidenskab ved Københavns Universitet. Det følgende er en sammendrag af deres synspunkter, der var meget ens:

Den forudgående basis for den dansk-amerikanske alliance har været en politik baseret på fælles værdier, og det vil ikke være basis for Trumps udenrigspolitik, så vi må være forberedt på en totalt ny situation – et brud med hele den liberale orden, der blev etableret efter Anden Verdenskrig. Trump vil, ligesom Putin, ikke basere udenrigspolitikken på fælles humanitære værdier, som opbygning af demokrati. Dette har været grundlaget for et forenet »Vesten«, og en retfærdiggørelse af militære interventioner.

Globalisering døde den 8. november, så vel som også verdensordenen siden Berlinmurens fald, og der er nu anbragt en bombe under den verdensorden, som USA opbyggede efter Anden Verdenskrig. Det meget nære bånd, Danmark har til USA, vil ikke være vigtigt for en Trump-administration. Og briterne har forladt EU, så vores politik med at være på linje med USA og briterne er ikke længere gyldig.

NATO’s afskrækkelsespolitik er også død. Trump har sagt, at han ikke vil forsvare europæiske lande, der ikke betaler for sig selv, og han vil ikke forsvare de baltiske lande. Væk med NATO’s musketer-ed (Én for alle, og alle for én). Trump tror på alliancer, ikke fælles transatlantiske værdier, men vi ved ikke, hvordan det vil udspille sig.

Trump ser ikke Rusland som en fjende. Derfor har Danmark ikke andet valg end at ændre sin politik over for Rusland og ikke længere udtrykke stærk fordømmelse af russiske handlinger. Alt imens der for blot få uger siden fandt en debat sted i det danske Folketing om, hvorvidt man overhovedet kunne tale om at støtte Putin, og om legitimiteten af russiske interesser i regionen, så er dette synspunkt nu ved at vinde indpas i det Hvide Hus.

Hvordan vil den dansk-russiske relation komme til at se ud? Putin har haft en strategi med at destabilisere den europæiske verdensorden, der nu kollapser med Trump og Brexit. I bestræbelser på at holde USA aktiv i NATO, vil vi da overdrive den russiske trussel og bringe os selv ind i en farlig, uansvarlig position, under en mulig optrapning af spændinger? Tjalve advarede stærkt imod dette.

Da de blev bedt om at sætte en etiket på Trumps form for udenrigspolitik, kaldte de ham en Jacksonian, med ’USA er det vigtigste’, men Tjalve sagde, at han går endnu videre, for det ville betyde at føle et kulturelt bånd til Europa og den anglo-amerikanske, særlige relation, hvad han ikke føler. Han er mere en darwinist og værdineutral.

Denne diskussion fulgte efter et interview med den danske udenrigsminister Kristian Jensen, der under valgkampen havde været meget kritisk over for Trump.   

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*