Kontakt os: +45 53 57 00 51 eller si@schillerinstitut.dk

Terroristangreb fremtvinger suspendering af evakueringer fra Aleppo

Terroristangreb fremtvinger suspendering af evakueringer fra Aleppo
image_pdfimage_print

16. dec., 2016 – Selv om evakueringen af militante kæmpere og deres familier fra det østlige Aleppo er skredet planmæssigt frem i de seneste dage, blev de syriske myndigheder i dag tvunget til at suspendere processen pga. terroristangreb mod evakueringen af de militante kæmpere, og mod ambulancerne.

Ifølge det Syrisk-arabiske Nyhedsagentur (SANA) affyrede jihadistiske snigskytter kugler og granater mod busser med de evakuerede. SANA’s korrespondent, der citerede unavngivne kilder, rapporterede, at suspenderingen ville blive opretholdt, indtil man kunne få garantier for, at terroristerne blev tvunget til at overholde den våbenstilstand, som blev forhandlet igennem af Rusland og Tyrkiet.

Forud for suspenderingen rapporterede det Russiske Forsoningscenter, at evakueringen af de militante kæmper og deres familier fra det østlige Aleppo var næsten fuldført, med 9.500 mennesker, der har forladt byen siden i går. De fremkom med anklager om, at »radikale og uforsonlige« bevæbnede bander havde beskudt syriske tropper i nogle kvarterer.

Tydeligvis ude af stand til at takle situationens kendsgerninger, skældte udenrigsminister John Kerry, under en pressebriefing i Udenrigsministeriet i går, ud på det, han kaldte en »samvittighedsløs« situation i Aleppo og insisterede på, at »[Assad-]regimet eller dets allierede« havde beskudt konvojerne ud af Aleppo med de sårede. Dette er »foragteligt«, buldrede han løs, »intet mindre end en massakre« og »tilfældig og rå brutalitet« imod befolkningen i Aleppo. Han krævede omgående standsning af fjendtlighederne.

En langt nyttigere intervention kom fra Vitaly Churkin, Ruslands FN-ambassadør, der sagde, at den første opgave i Syrien efter Aleppos befrielse bliver en total suspendering af kamphandlinger og en genoptagelse af Syrien-Syrien-dialogen, rapporterede SANA. Churkin sagde i FN’s Sikkerhedsråd, at Rusland altid har sagt, at der må komme en politisk løsning på krisen i Syrien, en løsning, der respekterer landets suverænitet og territoriale integritet. Churkin understregede, at, gennem at intervenere i Syrien, da det gjorde, var Rusland med til at forhindre terrorister i at overtage kontrollen over Damaskus og bidrage til at befri store områder i landet. Han bekræftede ligeledes, at Rusland har været med til at etablere en dialog mellem Assad-regeringen og »oppositionen« i og uden for Syrien.

Under sin pressekonference i går i Japan, sammen med sin japanske modpart, Shinzo Abe, rapporterede Putin, »[V]i opretholder en aktiv dialog med den bevæbnede opposition, med hjælp fra Tyrkiet«.   

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*