Xi Jinping i Schweiz og Davos

Xi Jinping i Schweiz og Davos
image_pdfimage_print

14. jan., 2017 – Den kinesiske præsident Xi Jinping vil besøge Schweiz 15.-18. januar og vil – for første gang nogensinde for en kinesisk leder – deltage i Davos Økonomiske Verdensforum. Den kinesiske præsident vil begynde sit besøg den 15. jan. med bilaterale forhandlinger, som vil forsætte den 16. jan.; dernæst deltager han i Davos som taler, og den 17. jan. vil han besøge FN’s kontorer i Genève.

I et interview til Xinhua understregede den schweiziske ambassadør til Kina, Jean-Jacques de Dardel, at fokus for schweizisk-kinesiske relationer ligger på samarbejde og innovation. Allerede under den schweiziske præsident Johann Schneider-Ammanns besøg i Beijing i april sidste år, indgik de to sider en aftale om et Innovativt Strategisk Partnerskab. Dette er den første aftale nogensinde af denne art, som Kina har indgået med et andet land.

»Kina ønsker mere innovation, og Schweiz er en mester i innovation. I denne henseende er det fornuftigt at koncentrere os om innovation for at fylde de bilaterale relationer med liv«, sagde de Dardel. Både den schweiziske strategi »Industri 4.0« og den kinesiske »Made in China 2025« forfølger de samme mål, dvs., at forbedre produktion, fjerne det unødvendige og styrke den teknologiske drivkraft for vedvarende udvikling, sagde han.

Schweiz har besluttet at anerkende Kinas status inden for markedsøkonomi. »Vi er overbevist om, at inklusion er bedre end eksklusion«, sagde de Dardel.

Kina har forpligtet sig til multi-lateralisme og er parat til at spille en langt større rolle i beslutninger omkring verdensøkonomisk politik, sagde ambassadøren. Han gav eksempler på dette, inkl. den succesrige organisering af G20, konceptet for og implementeringen af Silkevejsinitiativet og landets indsats for at skabe Asiatisk Infrastruktur-Investeringsbank (AIIB).

Schweiz var det første, vestlige land, der officielt anerkendte Kina i 1950; det var det første land, der indgik en frihandelsaftale med Kina i 2007, og det har også anerkendt Kinas fulde status i WTO. Det schweiziske elevatorfirma Schindler var det første, vestlige foretagende, der indgik et joint venture-selskab med et kinesisk selskab allerede i 1970’erne. Schweiz og Kina har fortsat 20 samarbejdsformater, fra industrielle til andre omkring juridiske spørgsmål og spørgsmål om menneskerettigheder. Den schweiziske ambassade i Beijings chargé d’affaires, Alain Gaschen, kaldte Xi Jinpings besøg for »et vigtigt skridt fremad i udviklingen af bilaterale relationer«, i et eksklusivt interview med CCTV.

Som han har for vane, når han besøger et andet land, skrev Xi Jinping en kronik om fredagen i Neue Züricher Zeitung forud for sin ankomst. Han skrev: Den kendte schweiziske digter og Nobelhædrede Carl Spitteler sagde engang, at der ikke findes større lykke end at have venner, der deler det samme synspunkt og den samme skæbne, som én selv.« Han gennemgik også historien om de to landes særlige relation, som refereret i ambassadør Dardels interview med Xinhua

Foto: Præsident Xi Jinping i Kina.

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*