Yemen-demonstration i Berlin med deltagelse af Schiller Instituttet

3. april, 2017 – De yemenitiske samfund i Tyskland sluttede sig sammen om en stærk demonstration imod den nu to år gamle krig mod Yemen, udført af den saudiskanførte koalition, der i realiteten er kontrolleret af den angloamerikanske fraktion for regimeskifte. Demonstrationen bar en kiste for FN fra Potsdamer Platz til den meget symbolske Brandenburger Tor. »FN’s samvittighed«, stod der at læse på kisten, som signalerede den moralske bankerot hos denne institution og det vestligt kontrollerede »verdenssamfund«, som har været tavse omkring denne krig for folkemord, der har skabt verdens værste hungernødskrise.

Demonstrationen med 500 mennesker var den største af de diverse internationale demonstrationer i solidaritet med demonstrationen i Sana’a, der talte over en million mennesker, på toårsdagen for det saudiske angreb, den 26. marts, 2015.

 

 

Blandt de mange talere ved Brandenburger Tor talte repræsentanter for Schiller Instituttet, Elke Fimmen (Tyskland) og Ulf Sandmark (Sverige), først. Fimmen sagde, at den humanitære katastrofe i Yemen omgående må stoppe. De illegale bombninger, udført af saudierne med støtte fra USA, må stoppe. Fimmen sagde foran den enorme Brandenburger Tor, at »et overlagt humanitært og kulturelt folkemord finder sted, iflg. Nürnberg-statutterne og FN«. Der må ikke længere være støtte til saudierne, ikke flere våben og ingen udveksling af efterretninger; i stedet må Tyskland afsløre Saudi-Arabiens rolle i international terrorisme, som det så fremtrædende blev dokumenteret af USA’s Kongres i tilfældet med 11. september, fortsatte Fimmen. Trump-administrationen må vende sig bort fra Obamas krigskurs og i stedet arbejde sammen med de virkeligt vigtige nationer, inklusive Rusland og Kina, om en diplomatisk løsning. »Vi må have en international koalition for at afslutte geopolitik og hjælpe Yemen med genopbygning og udvikling. Tyskland må støtte den fredelige løsning på krigen mod Yemen og bidrage til Yemens fremtid«, sluttede Fimmen.

Ulf Sandmark, der deltog i en delegation fra Yemen Solidaritetsgruppen fra Sverige, adresserede den enorme, amerikanske ambassadebygning ved siden af Brandenburger Tor, med et budskab til præsident Trump: Stop bombningen af Yemen! »Det, du foreløbig har gjort i Yemen under dine to første måneder i Det Hvide Hus, er de samme krigsforbrydelser og massakrer som din forgænger Barack Obama. Du lovede at komme ud af hans evindelige krige. Hvis du fortsætter, hr. Trump«, anklagede Sandmark, »er du et falsum, lige som alt det andet, du har kaldt falsk. Dit problem i Yemen er, ligesom det var Obamas, at du udkæmper krigen sammen med briterne og deres maharajaer, saudierne.« Sandmark afviste enhver britisk rolle som fredsmægler og understregede, at den britiske plan for Yemen, som altid, er del og hersk.

Sandmark pegede på FN-kisten i demonstrationens midte foran Brandenburger Tor og sagde, at »FN er f—d op som fredsforhandler, fordi det er briterne, der fører pennen for Yemen-resolutionerne i FN’s Sikkerhedsråd. Der er én eneste lektie, der kan læres af alle nylige fredsforhandlinger i Eurasien, og det er at holde England udenfor«, sagde Sandmark og nævnte eksemplerne og succeserne for Normandiet Fire-gruppen for Ukraine, Astana-fredsprocessen for Syrien, Shanghai Samarbejdsorganisationen for sikkerhed i Centralasien. Han opfordrede dernæst hr. Trump til, under sine forestående møder med præsidenterne Xi og Putin, »ikke at glemme, at Yemen har brug for fred omgående«.