Astana-forslag om syrisk våbenhvile offentliggjort af Rusland

Astana-forslag om syrisk våbenhvile offentliggjort af Rusland
image_pdfimage_print

2017, 1. maj – Med yderligere forhandlinger i Astana, Kasakhstan, der er planlagt til 3.- 4. maj, har Rusland offentliggjort et firepunktsforslag for, hvordan en våbenhvile i Syrien bør foregå. Dokumentet er blevet distribueret til forhandlingsdeltagere, der er i opposition til Syriens regering, som det rapporteres i Sputnik i dag:

  1. »Rusland foreslår skabelsen af fire zoner for spændingsreduktion i Syrien: i Idlib-provinsen nord for byen Homs; i det østlige Ghouta; og i det sydlige Syrien«, siger dokumentet. De krigsførende parter ville ikke kunne bruge nogen våben i disse zoner, rapporterer Sputnik. Dokumentet understreger, at det er nødvendigt at skabe betingelser for at drive terrororganisationerne Daesh og Jabhat al-Nusra (begge forbudt i flere lande) ud af deeskaleringszoner, med hjælp fra den syriske opposition.
  2. Rusland foreslår ligeledes »skabelsen af sikkerhedszoner langs alle grænserne til deeskaleringszonerne for at undgå direkte ild mellem siderne i den syriske konflikt«, lyder dokumentet, som Sputnik har set. Sådanne linjer ville kræve kontrolstationer for adgang for civile uden våben og for humanitære leverancer, så vel som også overvågningscentre for at kontrollere våbenhvilereglerne.
  3. »Russiske forslag om deeskalering i Syrien indeholder bestemmelser om mulig deployering af garantstaters bevæbnede grupper til landet, til overvågning af våbenhvilen, samt skabelsen af en fælles arbejdsgruppe for at udarbejde en detaljeret plan for deeskaleringsgrænser på kort sigt«, citerer Sputnik dokumentet. Det er muligt, at garantstater for våbenhvilen [Rusland, Tyrkiet, Iran] sender bevæbnede grupper … for overvågning af våbenhvilen …«
  4. Garantstaterne ville være nødsaget til at skabe betingelser i deeskaleringszonerne, hvor de krigsførende parter ville tillade, at flygtninge og internt fordrevne mennesker trygt vender hjem. »Til løsning af logistiske spørgsmål må garantstaterne skabe en fælles arbejdsgruppe til deeskalering, på niveau af udpegede repræsentanter … Arbejdsgruppen må fremlægge kort med deeskaleringszonegrænser og udarbejde forslag til planer … så snart som muligt«, lyder det russiske dokument.

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*