UK: Labour-partiet forbereder sig til at vinde næste valg

12. juni, 2017 – Det britiske Labour-parti forbereder sig til at vinde det næste valg, der kunne komme allerede i efteråret, og nye opinionsmålinger viser, at de ville vinde.

Labour-partiets leder Jeremy Corbyn, der optrådte på Guardian News, sagde, han forventede et nyt valg før årets afslutning, fordi landet ikke kunne fortsætte med en så ustabil regering: »Vi har et program, vi har støtte og vi er rede til at udkæmpe endnu en valgkamp så snart som muligt, for vi ønsker at kunne tjene folket i dette land på basis af den dagsorden, vi har fremsat, og som er transformerende og har vundet forbløffende stor støtte.«

Forespurgt, om han var parat til at lede partiet på lang sigt, smilede Corbyn og skæmtede, »Se på mig; jeg har ungdom på min side«. Hans henvisning til ungdom var ikke relateret til hans 68 år, men til det faktum, at hans parti lykkedes med at mobilisere de unges stemmer som intet andet parti har kunnet, og som var en afgørende faktor for, at partiet kunne vinde 47 nye pladser i parlamentet.

En ny opinionsundersøgelse udgivet af Mail on Sunday forudsagde 45 % støtte til Labour-partiet og kun 39 % til Tory’erne, og med Theresa May og Corbyn, der stod lige med hver 39 % mht. at blive den bedste premierminister.

I en kronik i The Guardian skrev Tom Watson, et ledende Labour-parlamentsmedlem, at partiet er helt mobiliseret til endnu et parlamentsvalg. Alt imens partiet skal vinde yderligere 64 pladser for at danne regering, sagde han, at de allerede havde identificeret 70 pladser, besat af de Liberale Demokrater, det Konservative Parti og det Skotske Nationalparti, som ved sidste valg blev vundet med flertal på under 4.000 stemmer. De vil mobilisere for at vinde disse pladser.

Kommentatorer har kaldt Labours valgsucces for det tredje, politiske jordskælv efter Brexit-folkeafstemningen og valget af Donald Trump til USA’s præsident. Selv om Labour-partiet ikke vandt, så fik det 40 % af stemmerne, den største stemmeandel siden 1945. Desuden er partiets evne til at mobilisere de unges stemmer uden fortilfælde.

Labour-partiets valgmanifest understreger en omstødelse af virkningerne af globalisering med kraftig vægt lagt på infrastruktur, såvel som også sociale hovedspørgsmål, såsom sundhed og uddannelse. Partiet kræver et stop for skolepenge til universiteterne. Alt imens Corbyn tidligere har krævet en Glass/Steagall-bankreform, så kræver manifestet en »stærk« ring-fencing (intern bankopdeling). Med hensyn til Brexit, så kræver de en Brexit, der beskytter arbejdspladser med vægt på forhandling om en ny handelsaftale som prioritet.

Corbyn er den sidste leder fra Labour-partiet, som det britiske ’establishment’ ville ønske at se installeret i Downing Street 10.

Foto: Labour-lederen Jeremy Corbyn under valgkampen.