Kontakt os: +45 53 57 00 51 eller si@schillerinstitut.dk

Koleraepidemi accelererer i Yemen

Koleraepidemi accelererer i Yemen
image_pdfimage_print

16. juli, 2017 – Koleraepidemien i Yemen accelererer fortsat ude af kontrol og har nu spredt sig til 21 af Yemens 23 provinser siden 27. april. Som New Arab-websiden rapporterede i juni, så »indlægges mindst én patient hvert minut på hospital i Yemen med kolera«, og nogle patienter sover tre i én seng, eller på det bare hospitalsgulv, eller udenfor i telte. Kolera er en sygdom, der forårsages af indtagelse af afføring, som regel gennem vandet, og sygdommen kan føre til alvorlig dehydrering og død. Drivkraften bag dette sygdomsfremstød er den saudiskledede krig, med folkemord til følge, imod det yemenitiske folk, og som har ødelagt forsyning af rent vand, elektricitet og sanitet – som er afgørende for at forhindre sygdommen – samt blokeret havne for at forhindre forsyning af mad og mange lægemidler i at komme ind i landet.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) rapporterer, at 320.000 yemenitter hidtil er blevet smittet, og 1.740 er døde af sygdommen, men dette tager tilsyneladende ikke de sekundære virkninger i betragtning. Dette er den anden koleraepidemi i Yemen, med den forrige, der begyndte i oktober sidste år. Yemen, et land med 26 millioner indbyggere, har 3 millioner mennesker, der lider af akut underernæring, og næsten 10 millioner, der har behov for omgående humanitær hjælp.

Den 14. juli udgav WHO en bulletin, iflg. Reuters, som advarede om, at koleraudbruddet kunne sprede sig til Hajj, den årlige pilgrimsfærd, hvor 2 til 3 millioner troende muslimer tager til den hellige by Mekka. Dette kunne udgøre et punkt for spredning af sygdommen til resten af verden. Bulletinen erklærede, »Det aktuelle yderst smitsomme koleraudbrud i Yemen – såvel som også i visse afrikanske lande – kunne udgøre en alvorlig risiko for alle pilgrimme under Hajj-dagene, og selv efter de er vendt hjem til deres lande.«

Koleraekspert i WHO, Dominique Legros, bedyrede, »Glem ikke, at vi i dag taler om Yemen, men de [saudierne] modtager pilgrimme fra mange endemiske lande, og det er lykkedes dem ikke at få et udbrud, i det væsentlige ved at sikre, at levevilkårene, adgang til vand i særdeleshed og hygiejniske forhold er på plads«, sagde Legros til en FN-briefing-gruppe. Han understregede også, at kolera har en inkubationstid på blot nogle få timer, og at faren består i, at 80 % af patienterne med denne type kolera ikke har nogen symptomer, hvilket gør det vanskeligere at inddæmme sygdommen. Selv, hvis saudierne eller andre lande gennemførte screening i lufthavnene af Hajj-pilgrimme, »ville det teknisk set være nytteløst«, fremførte Legros, og WHO fraråder det.

Hajj begynder den 30. august.

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*