FN sortlister saudisk koalition for at dræbe børn i Yemen

7. okt., 2017 – Den 5. okt. sortlistede FN den saudiskledede koalition i Yemen for at dræbe og såre 683 børn i Yemen og angribe dusinvis af skoler og hospitaler i 2016, selv, mens det samtidigt sagde, at koalitionen havde taget skridt til at forbedre beskyttelse af børn, rapporter Reuters. Ifølge den årlige rapport, Børn og Væbnede Konflikter (CAAC), fra 2016, så førte den saudiskledede koalitions handlinger »objektivt« til, at den blev sortlistet for at dræbe og såre 683 børn og for 38 angreb på skoler og hospitaler sidste år. Rapporten tilføjede, at alle hændelser var blevet bekræftet af FN. Den sorte liste blev udvandet ved at tilføje en liste af navne: Houthi-oprørsgruppen, Yemens regeringsstyrker, pro-regeringsmilitser og al-Qaeda på den Arabiske Halvø (AQAP) for overtrædelser mod børn i 2016.

Rapporten var delt i to dele, tilsyneladende med det formål at undgå den form for kontrovers, der opstod i 2016, da saudierne for en kort bemærkning kom på den sorte liste, og dernæst atter fjernet af Ban Ki-moon under pres fra saudierne. Rapportens første del opremser dem, der tager skridt til at beskytte børn, hvilket inkluderer den saudiskledede militære koalition, og anden del omfatter parter, der ikke har taget sådanne skridt. Tilsyneladende har rapporten ingen praktisk virkning ud over at »udskamme« parterne i konflikten, så de arbejder bedre for at beskytte børn.

Den 6. okt. fordømte Amnesty International rapporten af netop denne grund. »Alt imens vi hilser den forsinkede optagelse af den saudiskledede koalition på listen i CAAC-rapporten, så er det en skam, at FN gav efter for pres og inkluderede koalitionen i en ny kategori, der er særligt beregnet på at begrænse fordømmelsen af koalitionen«, lød det.

Rapporten, der blev præsenteret for FN’s Sikkerhedsråd af generalsekretær Antonio Guterres, påtvinger ikke Saudi-Arabien nogen sanktioner, men saudierne protesterede ikke desto mindre højrøstet. »Vi udtrykker vore kraftige forbehold mht. denne information«, sagde den saudiske ambassadør til FN, Abdallah al-Mouallimi i en udtalelse, rapporterer Al Jazeera. »Vi udøver maksimal omsorg og forsigtighed for at undgå civile lidelser«, insisterede han.

Foto: En yemenitisk skoledreng betragter resterne af sin udbombede skole.