Kontakt os: +45 53 57 00 51 eller si@schillerinstitut.dk

Ny polsk premierminister ønsker at prioritere industri og infrastruktur

Ny polsk premierminister ønsker at prioritere industri og infrastruktur
image_pdfimage_print

8. dec., 2017 – Den polske premierminister Beata Szydlo, der trådte tilbage i går, vil blive erstattet af Mateusz Marowiecki, der hidtil har været økonomiminister. Det forventes, at han vil give højeste prioritet til investeringer med en stærk statslig intervention i især infrastruktur og industri – hvilket kunne flytte Warszawa endnu længere væk fra Bruxelles. Dette indebærer en øget rolle for Kina, fordi Polen allerede er det østeuropæiske land, der har flest kinesiske investeringer, og i de seneste måneder er orienteringen mod den Nye Silkevej øget i Polens offentlige og gængse medier.

Marowiecki har været en stærk kritiker af den overdrevne privatisering i den polske økonomi og bankpraksis i løbet af de seneste 30 år. Han ønsker at standse kapitalflugt ved at tage de banker, der i dag for det meste er udenlandsk ejet, tilbage, for at få øget finansiering til rådighed for investeringer i jernbane- og vejinfrastruktur og i 20 udvalgte industrisektorer, og han ønsker øget beskæftigelse og en udvidelse af skattegrundlaget og en fortsat vækst af BNP på mindst 4 %, som blev opnået i 2016, for de kommende år. For den neoliberalistiske lejr af eksperter og økonomer, som Leczek Balcerowicz, der har domineret Polens økonomi under hele den katastrofale periode efter 1989, har Marowiecki været en slags fjende nummer ét. Det faktum, at han tiltrådte embedet en uge efter 16+1-topmødet i Budapest, hvor diskussion af infrastrukturprojekter havde en fremtrædende plads, er sandsynligvis mere end blot en tilfældighed.

Foto: Polens nye premierminister, Mateusz Marowiecki.

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*