Vestligt vanvid: Bitcoins’ storhed og fald

23. dec., 2017 – Millioner af naive eller blot grådige investorer er blevet narret ind i »bitcoins«, en Internet-spekulationsbegivenhed, der skal forestille at være en »alternativ valuta« til dollaren, men som ikke har forbindelse til nogen virkelighed – ud over et vist antal computere og de mennesker, der bruger deres keyboard til spekulation. Og virkeligheden er ikke til fordel for bitcoins: I går tog deres »markedsværdi« et styrtdyk på 30 % og standsede ved omkring 10.000 stykket. Tidligere på ugen stod den til $20.000. Andre cyber-valutaer som e Bitcoin Cash, Ethereum eller Ripple blev trukket med ned i hængedyndet.

Blot her den 18. dec. advarede Danmarks nationalbankdirektør, Lars Rode, borgerne i et radiointerview: »Hold jer væk fra det, det er dødeligt!« Spekulationsmarkedsmisbrugere såsom Neil Wilson fra mæglerfirmaet ETX Capital nægter imidlertid at tage ved lære, men nedspiller i stedet fredagens krak: »Det er for tidligt at ringe med klokkerne til begravelse. Det ser mere ud til, at tiden er inde til at få nogle ekstra gevinster og bruge pengene på en særlig festlig jul.« Det kan man da godt gøre; men så er der måske ikke flere penge tilbage til selve begravelsen om få dage. Og: Ethvert stormløb væk fra bitcoins og til at få ægte dollars ud af dem, vil udløse det store krak.

Det er interessant at bemærke, at fremtrædende modstandere af Glass-Steagall spiller en ledende rolle i promoveringen af Bitcoin-vanviddet: For eksempel er i Tyskland og Europa ingen anden end Frank Schäffler, tidligere finanspolitisk talsmand for de Frie Demokrater (FDP), direktør for Bitcoin Europe SE, en af de store spillere i dette marked for virtual reality.