Kontakt os: +45 53 57 00 51 eller si@schillerinstitut.dk

Første officielle responser fra USA på Putins
bemærkninger om nye atomvåben er afvisende

Første officielle responser fra USA på Putins
bemærkninger om nye atomvåben er afvisende
image_pdfimage_print

2. marts, 2018 – Pentagons offentlige respons på den russiske præsident Vladimir Putins annonceringer af nye atomvåbensystemer kunne karakteriseres som en kombination af ringeagt og afvisning. »Vi er ikke overrasket over erklæringen [fra Putin], og det amerikanske folk bør være forsikret om, at vi er fuldt ud parat« til at forsvare os mod angreb, sagde Dana White, Pentagons cheftalsperson, under en briefing i går. »Vi er parat til at forsvare denne nation uanset, hvad Putin måtte føje til sit arsenal af atomvåben«, tilføjede hun.

Pentagons afvisninger blev ledsaget af gentagne benægtelser af, at USA’s globale deployeringer af missilforsvar skulle have noget som helst at gøre med Rusland. »De ved udmærket, at det ikke handler om dem. Vort missilforsvar har aldrig handlet om dem«, hævdede White med reference til USA’s politik for atomafskrækkelse. »Vi må sikre, at vi har en troværdig atomafskrækkelse, og vi er fortrøstningsfulde mht., at vi er parat til at gøre – vi er parat til at forsvare denne nation, uanset hvad.«

I Det Hvide Hus hævdede talsperson Sarah Sanders den 1. marts, at »Præsident Putin har bekræftet, hvad USA’s regering hele tiden har vidst, og som Rusland har benægtet. Rusland har været i gang med at udvikle destabiliserende våbensystemer i over et årti, i direkte overtrædelse af dets traktatforpligtelser«. Dernæst pralede hun, »USA’s forsvarskapacitet er og vil fortsat være uovertruffen, og nu, pga. vores nye forsvarsbudget på $700 mia., vil vores forsvar være stærkere end nogensinde«, sagde Sanders. »Som præsidentens gennemgang af holdningen til atomvåben gjorde klart, så går Amerika frem med at modernisere vores atomvåbenarsenal og sikre, at vore kapaciteter er uden sidestykke.«

I Udenrigsministeriet kaldte talsperson Heather Nauert den 1. marts videoen, som Putin viste om atomkrydsermissiler, der rammer Florida, for »plat«. Hun hævdede ligeledes, at Putins tale viste, at Rusland havde overtrådt sine forpligtelser under traktaten om mellemdistance-atomstyrker, en påstand, der kraftigt benægtes af den russiske side.

Den russiske ambassadør til USA, Anatoly Antonov, sagde, »Vladimir Putins tale fokuserede på strategiske våben, som ligger uden for rammen af INF-traktaten«. Han tilføjede, at Ruslands udvikling af dets atomkapacitet er i fuld overensstemmelse med alle traktater om våbenkontrol og Ruslands internationale forpligtelser. »Den antirussiske propagandakampagne med henvisning til INF-traktaten indikerer i stigende grad, at Washington har kurs mod en tilbagetrækning fra denne aftale, ligesom USA for nogen tid siden forlod traktaten om antiballistiske missiler«, sagde Antonov. »Vi har gentagne gange opfordret til en professionel diskussion om dette spørgsmål med vore amerikanske kolleger. Vi har gentagne gange advaret om, og advarer nu igen om, at et sammenbrud af INF-traktaten ville være et forfærdeligt slag imod bestemmelserne om våbenkontrol og om ikkespredning«, tilføjede han.

Foto: Pentagon-talsperson Dana White: »Vi er parat til at forsvare denne nation, uanset hvad.«

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*