Xi Jinping genvalgt til præsident for Kina,
aflægger sit embedsløfte

Xi Jinping genvalgt til præsident for Kina,
aflægger sit embedsløfte
image_pdfimage_print

17. marts, 2018 – Folkets Nationalkongres valgte her til morgen Xi Jinping til Kinas præsident for endnu en periode, og til formand for den Kinesiske Militærkommission. I en hidtil fuldstændig uset ceremoni bragte et militært kontingent, efter valget, den reviderede forfatning frem, og Xi og de andre valgte regeringsfolk aflagde et embedsløfte på forfatningen.

Forfatningen indeholdt naturligvis mange af de formuleringer, som Xi har udtrykt i sin nye vision for Kinas foryngelse, og nogle af disse var også reflekteret i formuleringen af løftet. Tidligere var der ikke noget løfte over for forfatningen (selv om partimedlemmer aflægger et løfte som medlemmer af Kinas Kommunistiske Parti). Men, eftersom dette nu er indført af Kinas præsident, vil det nu blive en vedtaget praksis.

I Kinas historie har præsident- og vicepræsidentembedet snarere været af formel end reel karakter. Deng Xiaoping besad ingen af disse poster, men han var formand for Kinas Militærkommission og næsten altid den, der bestemte. Det har nu ændret sig. Og posten som partiets generalsekretær, formand for kommunistpartiet og præsident besiddes nu, og vil måske også i fremtiden blive besiddet, af én person. Præsidentskabets, såvel som vicepræsidentskabets, magt er nu blevet styrket.

Hvad der er vigtigere, så ses løftet over for forfatningen som en styrkelse af retsstatsprincippet, idet denne grundlæggende lov begrænser alle arbitrære handlinger ud over forfatningens omfang, af de mennesker, der har aflagt dette løfte over for forfatningen. Wang Qishan, en nær samarbejdspartner til præsident Xi, og som under de gamle regler havde nået pensionsalderen, blev valgt til vicepræsident (med en enkelt nejstemme). Wang har været instrumental i anti-korruptionskampagnen, som Xi lancerede, men, hvad der måske er vigtigere, så har han et godt kendskab til USA og vil utvivlsomt fungere som en højtplaceret samtalepartner til USA og vil være en vigtig rådgiver til Xi i amerikanske anliggender.

Valget af præsident Xi blev modtaget med stående akklamation fra de flere end 2.000 delegerede i Folkets Nationalkongres.

Foto: Den genvalgte præsident Xi Jinping aflægger løfte, med hånden på den reviderede forfatning, med de indledende ord, »Jeg sværger, at jeg vil være tro mod forfatningen og mod den Kinesiske Folkerepublik, forsvare dens myndighed, udføre lovpligtige forpligtelser og ansvar, være loyal over for landet og folket …« (Se f.eks. https://www.youtube.com/watch?v=iE9rUKH8Qsw)        

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*