Chefen for Ruslands udenrigsefterretningstjeneste kommer
med en alvorlig advarsel om en ny Cuba-missilkrise

4. april, 2018 – Med bemærkninger, der faldt i stærke vendinger ved åbningsceremonien for den Syvende Moskva-konference om International Sikkerhed, sammenlignede Sergei Naryshkin, chef for Ruslands udenrigsefterretningstjeneste (SVR), Vestens konfrontation med Rusland, der har eskaleret over Skripal-forgiftningen, med den cubanske missilkrise i 1962, hvor USA og Sovjetunionen kom meget tæt på atomkrig.

»Vi må holde op med at forhøje indsatsen på uansvarlig vis og med at projicere magt over i relationer mellem staterne, for at undgå en ny krise«, sagde han. Den måde, hvorpå Vesten i dag projicerer magt, er »forbløffende hyklerisk«.

Naryshkin beskrev ligeledes forgiftningen i Storbritannien af den tidligere militære efterretningsofficer, der blev britisk dobbeltagent, Sergei Skripal, og hans datter Yulia, som »en grotesk provokation, der blev groft iscenesat af britiske og amerikanske efterretningstjenester«. Vesten, anklagede han, bruger »orwellsk tvetunge-tale« med anvendelse af ord, der betyder det modsatte af deres sande betydning, for at retfærdiggøre sine politikker. »Situationen strider imod almindelig sund fornuft er virkelig farlig«, advarede han, rapporterer RT.

I dag, fortsatte Naryshkin, er der et større behov for at »tilbageføre det internationale system for relationer, så det fungerer«. For at det kan ske, må lande opgive deres hykleri »og begynde at tale i et sandt fælles menneskeligt sprog, før det er for sent«. Så ofte, sagde han, blev »store ord om menneskerettigheder og demokrati ledsaget af militære interventioner ind i suveræne nationer. Disse nationer blev kastet ud i et blodigt kaos, hvor der ikke var plads til så fundamental en rettighed som retten til at leve. I løbet af de seneste to årtier er hundrede tusinder af uskyldige mennesker blevet ofre for NATO’s aggression i Europa, Mellemøsten og Nordafrika«.

I en antydet reference til fremvæksten af et nyt paradigme, som Vesten ignorerer, formanede SVR-chefen også, at de vestlige nationer »ikke kan og ikke vil konfrontere sandheden og erkende, at deres egen indflydelse, som plejede at være uantastet, nu er i færd med at mindskes. De forsøger stadig at bygge relationer med andre nationer, baseret på gamle principper, der har deres rod i kolonialisme og bygger på tvang og diktater«. Vesten retter vilde anklager mod Rusland, fordi det opfatter Rusland som »drivkraft bag forandring«.

Washingtons fiksering på kampen »mod en ikkeeksisterende, såkaldt russisk trussel … har nået sådanne proportioner og fået sådanne absurde karaktertræk, at det er muligt at tale om en tilbagevenden til den Kolde Krigs mørke tider«, fremførte Naryshkin.

Foto: Chefen for Ruslands udenrigsefterretningstjeneste Sergei Narushkin taler på den Syvende Moskva-konference om International Sikkerhed.