Kontakt os: +45 53 57 00 51 eller si@schillerinstitut.dk

Namibias præsident styrker relationerne med Kina;
forsvarer Kina som Afrikas bedste ven

Namibias præsident styrker relationerne med Kina;
forsvarer Kina som Afrikas bedste ven
image_pdfimage_print

31. marts, 2018 – Præsidenterne for Kina og Namibia, hhv. Xi Jinping og Hage Geingob, har aftalt at etablere et omfattende, strategisk partnerskab for samarbejde mellem deres lande og har underskrevet seks bilaterale samarbejdsaftaler, på deres møde i Beijing den 29. marts. Præsident Geingob havde påbegyndt sit syv dage lange besøg dagen før.

Ved underskriftsceremonien talte begge præsidenter om, hvordan Kina har været en »ven af Namibia i alskens vejr«, med henvisning til Kinas støtte til Namibias uafhængighed, og nu til landets udvikling. Xi sagde, »Kina byder Namibia velkommen til at deltage i Bælte & Vej Initiativet og håber på at styrke samarbejdet om denne politik og samvirket af udviklingsplaner«, rapporterede Xi. Xi talte også om sin overbevisning om, at Kina og Afrika vil slå sig sammen om at bygge et tættere fællesskab for en fælles fremtid og indsprøjte nye impulser for bånd mellem Kina og Afrika.

På sin side gav Geingob udtryk for Namibias interesse i at samarbejde med Kina om infrastruktur, bæredygtig udvikling, menneskelige resurser, teknologi, fattigdomsreduktion, mellemmenneskelige udvekslinger og store samarbejdsprojekter. Han benyttede også lejligheden til at komme med et udtrykkeligt forsvar for Kinas indsats for udvikling i Afrika. Xinhua rapporterede, at den namibiske præsident kaldte Kina for Afrikas bedste ven. Det har aldrig koloniseret Afrika og har altid behandlet små og mellemstore afrikanske lande på lige fod, sagde Geingob, og det afrikanske folk modsætter sig grundløse anklager mod Kina.

»Kina støttede os, da vi havde det vanskeligt, og efter uafhængigheden fortsatte vi vort samarbejde på et andet niveau«, sagde han til CGTN. »Nu rykker vi yderligere opad. Nu er tiden inde til anden fase af kampen for os, hvor folk nu har fred og stabilitet, men de er ivrige efter at høste fordelene ved denne frihed. De ønsker fremgang. De ønsker boliger, infrastruktur, skoler, klinikker osv., og de er opsatte på det. De har travlt. Så Kina, som vennen i al slags vejr, der var der, da vi begyndte at kæmpe, og nu, hvor vi er i anden fase, som handler om vores økonomiske emancipering, må de, der er med os, komme og tilslutte sig os … Denne gang taler vi om at skabe en win-win-situation.«

Foto: Den kinesiske præsident Xi Jinping (øverst, højre) med Namibias præsident Hage. G. Geingob (øverst venstre) deltager i en underskriftsceremoni i Folkets Store Hal den 29. marts, 2018 i Beijing. Efter invitation fra Xi Jinping vil Hage Geingob fra Republikken Namibia være på statsbesøg i Kina fra 28. marts til 3. april.

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*