Nordkorea annoncerer stop for alle atomtests og ballistiske tests

21. april, 2018 – Efter et plenarmøde i det regerende Arbejderpartis Centralkomite annoncerede den nordkoreanske leder Kim-Jong-un, at hans land stopper alle atomtests og missiltests, rapporterede Sydkoreas Yonhap-nyhedstjeneste, og TASS. »Fra og med 21. april stopper Nordkorea atomtests og lancering af interkontinentale ballistiske missiler«, citerer Yonhap en erklæring fra Nordkoreas officielle KCNA nyhedstjeneste. »Nordkorea vil også lukke atomtestområdet i landets nordlige del for at bekræfte sin forpligtelse over for at stoppe atomtests.«

Ifølge erklæringen sagde Kim: »Indefrysning af atomtests er en vigtig proces for den globale atomnedrustning, og Nordkorea tilslutter sig den internationale bestræbelse for fuldt og helt at stoppe atomtests.

Vi vil aldrig bruge atomvåben, hvis der ikke er nogen atomtrussel eller provokationer mod vort land. Vi vil under alle omstændigheder ikke overføre atomvåben eller atomvåbenteknologi [til andre stater]«, lyder erklæringen fra KCNA. »Vi vil fokusere vore bestræbelser på at skabe en stærk, socialistisk økonomi og på at mobilisere folk og materielle resurser til en skarp stigning i folkets levestandard.

Med det formål at opbygge en socialistisk økonomi, vil vi skabe favorable, internationale betingelser og aktivere en tæt dialog med nabostater og det internationale samfund, med det formål at beskytte freden på Koreahalvøen, og på hele planeten.«

Den amerikanske præsident Donald Trumps respons var at kalde det »gode nyheder«. »Nordkorea har indvilget i at suspendere alle atomvåbentests og lukke et vigtigt testområde. Dette er meget gode nyheder for Nordkorea, og for verden – stort fremskridt! Se frem til vores topmøde«, sagde Trump i et twitterudlæg.

Kinas Udenrigsministerium kom i dag med en erklæring, der roste Nordkoreas beslutning. »Nordkorea har besluttet at stoppe atomtests og missiltests og fokusere på økonomisk vækst og forbedring af befolkningens velfærd; vi hilser denne beslutning velkommen«, sagde talsmand for Udenrigsministeriet Lu Kang i erklæringen. Han sagde yderligere, at det ville være med til at forbedre situationen på Koreahalvøen, dæmpe spændinger og promovere atomafrustning.

Den japanske premierminister Shinzo Abe udstedte ligeledes en erklæring, der roste beslutningen og sagde: »Dette er et skridt fremad. Jeg hilser den velkommen«, iflg. Kyodo nyhedstjeneste. Han konkluderede, at slutmålet fortsat var en »komplet, bekræftet og uafvendelig« nedtagning af Nordkoreas atomvåben og ballistiske våben og masseødelæggelsesvåben.

Foto: Nordkoreas leder Kim Jong-un annoncerer, at Nordkorea stopper alle tests med atomvåben og missiler.