Rusland og Kina: Stop FN’s Sikkerhedsråds ’Skyld’-resolution,
med OPCW, der gør klar til efterforskning
10. april, 2018 – En resolution i FN’s Sikkerhedsråd, der er sponsoreret af USA, og som ville have skabt en »ny mekanisme for efterforskning, der kan placere skyld«, blev tirsdag vetoet af Rusland, med Bolivia, der opponerede og Kina, der afholdt sig fra at stemme, men verbalt kritiserede resolutionsforslaget. De øvrige 12 medlemmer af FN’s Sikkerhedsråd stemte for resolutionen. Dette fandt sted samtidig med, at et efterforskningshold fra Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben, OPCW, var på vej til Douma, Syrien, på invitation fra den syriske regering og med støtte fra Rusland.
Washington Examiner rapporterede, at Kinas FN-ambassadør Wu Haitao understregede, »Der bør ikke være nogen domsfældelse på forhånd af udfaldet«, med skabelsen af en ny Fælles Efterforskningsmekanisme. Men alle de store, vestlige nationer erklærede samstemmende, at Rusland og Syrien havde skylden for det angivelige angreb i Douma, før hændelsen efterforskes. Den britiske FN-ambassadør Karen Pierce sagde, »Ruslands troværdighed som medlem af rådet er nu tvivlsom«.
En resolution, som Rusland foreslog på tirsdagens møde, ville have støttet en efterforskning af OPCW for at afgøre, hvad der skete, men ville ikke have skabt en mekanisme, ved hvilken skyldsspørgsmålet for det angivelige angreb kunne placeres. Denne resolution fik seks stemmer i FN’s Sikkerhedsråd, inkl. Rusland og Kina, med 2, der ikke stemte. Den blev vetoet af USA, Storbritannien og Frankrig, og fire andre medlemmer af rådet opponerede mod den.
I det tidligere møde om mandagen havde FN’s særlige udsending til Syrien, Staffan de Mistura, sagt, »FN er ikke i stand til uafhængigt at verificere eller placere ansvar for dette angreb; men vi har bedt alle parter om at udvise den største tilbageholdenhed og undgå alle yderligere optrapninger eller konfrontationer«. Han havde advaret om, at »Nylige udviklinger bærer mere end nogensinde før risici for … brudlinjer i Mellemøsten, der kunne få absolut katastrofale konsekvenser, som man næppe kan forestille sig«.