Kontakt os: +45 53 57 00 51 eller si@schillerinstitut.dk

Russisk general beskriver geopolitik som problem
i Astana-forhandlinger for fred i Syrien

Russisk general beskriver geopolitik som problem
i Astana-forhandlinger for fred i Syrien
image_pdfimage_print

14. maj, 2018 – I den 9. runde af forhandlingerne om fred i Syrien, der finder sted i Astana, Kasakhstan, 14.-15. maj, har den amerikanske beslutning om ikke at deltage som observatører påpeget et dybereliggende problem. Russiske deltagere har advaret om, at Astana-processen bliver undermineret af handlinger, som overvejer den faktiske deling af Syrien, til trods for, at alle deltagere i både Astana- og Genève-forhandlingerne har forpligtet sig til syrisk territorial integritet og suverænitet.

Den russiske generalløjtnant Yuri Netkachev sagde 13. maj til Nezavisimaya Gazeta, at hovedmotiverne hos de væsentlige spillere, der deltager i forhandlingerne, nu ikke fokuserer på terrorister, men derimod på deres geopolitiske og militær-økonomiske mål i afgørelsen af krigen i Syrien.

»Astana-processen sidder fast lige nu«, sagde general Netkachev til avisen, »fordi Damaskus og Moskva, med deltagelse af Tyrkiet og Iran, kun kontrollerer omkring 60 % af det syriske territorium«, rapporterer TASS. »Det økonomisk vigtige område, med mange olie- og gasfelter, kontrolleres nu af USA og dets allierede«, sagde han. Rusland, Iran og Tyrkiet er de tre garanter for Astana-fredsprocessen for Syrien.

Syrien og Rusland er parat til at arbejde på en ny forfatning med oppositionen, og til at forhandle i både Astana og Genève. Nezavisimaya Gazeta siger imidlertid, at den amerikanske koalition muligvis har sine egne planer, for den amerikanske koalition har, i overtrædelse af internationale normer, skabt 14 militære baser i Syrien – mange beliggende på territorier, hvor der er olie- og gasfelter.

»Det bliver således indlysende, at Assad-regimet og dets allierede sandsynligvis ikke vil lykkes politisk med at kontrollere de syriske områder omkring Eufrat, hvor der findes infrastruktur for olie og gas«, skriver Gazeta iflg. TASS. »Magtspillet om disse områder kunne true med at ændre form og blive til en reel krig.«

Det rapporterer ligeledes, at israelske handlinger under påskud af at bekæmpe shia-formationer i Syrien, antyder, at truslen om en krig i stor skala eksisterer.

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*