Er GameStop en budbringer om, at ’spillet er ude’?

31. januar (EIRNS) — Begivenheder på Wall Streets aktiemarkeder i de sidste to uger giver en illustration af, hvor hurtigt de enorme finansielle virksomheder i City of London og på Wall Street og centralbankerne må flytte både massive investeringer og masser af nye skattepenge fra regeringer ind i en kæmpe ny “grøn finansboble”, før den eksisterende “alting-boble” kollapser. De nærmer sig 275 billioner $ i global samlet gæld, hvilken skal ses i forhold til et luftigt bruttonationalprodukt på 80 billioner $, hvor den del af gælden, der udgøres af ‘zombieagtig’ virksomhedsgæld kun overlever i kraft af en nul- og negativ rente, samt centralbankernes trykning af penge. Alt imens man forsøger at skubbe os tilbage til en økonomisk primitiv verden med “grønne” teknologier og primitivt landbrug, står man selv på en meget vaklende afsats bestående af masser af ubetalelig gæld.

Aktiebeholdninger er egenkapital snarere end gæld; men aktiemarkedernes margin på udlån ligger på omkring 750 mia. $ alene i New York.

Uden at forsøge nogen form for ‘insider’-analyse eller -prognose er der nogle åbenlyse aspekter ved de seneste dages aktieopsving båret af ’subreddit’ #WallStreetBets (forum på websitet Reddit -red.), hvilket antyder, at de amerikanske aktiemarkeder og måske også markedet for ædelmetaller kunne nærme sig et krak, igangsat af en forsvindende likviditet. Der er grund til, at finansielle virksomheder er nervøse for markederne de kommende dage – hvor vi muligvis også vil se nogle klager til SEC (US Security & Exchange Commision -red.) for markedsmanipulation fra de unge mæglere, der er involveret i #WallStreetBets.

For det første er der ‘guld- og sølvfisk’ blandt dem der presser “flokinvesteringerne” fra detailaktieinvestorer, som har kæmpet med hedgefonde i de sidste to uger. Disse ædelmetal-’fisk’ er på udkig efter en gylden mulighed for at lave en ‘short’ tidligt på ugen, og der synes ikke at herske tvivl om, at likviditeten er blevet utilstrækkelig eller helt fraværende i sølvhandlen. I kraft af karakteren af den aktie- og optionshandel, der har drevet GameStop, AMS, Bed, Bath and Beyond og andre faldende franchiser i vejret, har det tilføjet en ekstra margen af långivning på et allerede stærkt overvurderet og overmarginaliseret aktiemarked. Onlinemæglervirksomhederne Robinhood og Ameritrade, hvorigennem meget af denne handel foregik, mistede i sidste uge den påkrævede likviditet og nægtede pludselig handel, hvilket påførte nogle detailinvestorer betydelige tab midt i det generelle opsving i disse aktier.

Illikvide mæglervirksomheder er undertiden et signal om markeder, der forbereder sig på at gå ned. ‘Hysteri’ om aktier med ringe iboende virksomhedsværdi – husk ‘tulipanboblen’ – er endnu et sådant signal. Den enorme overvægt af computer-handel med aktier kan forstærke likviditetstab i relativt sekundære finansielle virksomheder, og skabe krak som det sås i oktober 1987. Og sølvhandel involverer en værdifuld vare, snarere end en aktie. Et forsøg på at organisere en kæmpe sølv ‘short’ mod hedgefonde i denne uge eller i de kommende uger kunne skabe efterspørgsel på en væsentlig større mængde likviditet (marginallån) fra flere mæglervirksomheder og investeringsbanker, som muligvis ikke har det – såvel som at gøre SEC opmærksom på spørgsmålet om at forsøge at ‘afskære markedet’.

Det skal bemærkes, at Federal Reserve gik ind for at yde likviditetslån til Wall Street-virksomheder i de sidste dage i sidste uge. For seksten måneder siden måtte et alvorligt likviditetsproblem på det amerikanske interbankmarked – et problem der oprindeligt syntes at involvere nogle få stærkt gearede, derivathandels-hedgefonde, der blev udelukket fra interbanklån – skylles ned med hundreder af milliarder i Fed-likviditetslån, herunder til store banker på Wall Street, og derefter ved QE4 i oktober 2019. De globale centralbankers QE5, der startede i begyndelsen af marts 2020, har druknet alt lige siden.

De aktuelle likviditetsproblemer bliver affærdiget som værende i meget små aktiekategorier, som mæglervirksomheder og investorer ikke engang bemærker, osv. Men det der betyder noget for en gælds-likviditetskrise er ikke nødvendigvis størrelsen på detonatoren – denne er ret lille – men den enorme størrelse af gældsbomben. 

Vi må erkende, at ‘COVID-hjælpepakkerne’, nu med den sjette på vej, ikke på nogen måde har tjent til at genvinde den produktive økonomi, der ligger under for denne knusende ‘altings-boble’ af gæld. ‘Hjælpe-checken’, der uden forskel går til enhver, der tjener op til 75.000 $/år, og husstande med op til hundreder af tusinder i årlig indkomst, har givet næring til den spekulation, der nu forårsager alarm. Vi må i stedet mobilisere og kræve produktiv kredit fra en nationaliseret Federal Reserve bank, et Glass/Steagall-stop for Wall Street-kasinoet og investeringer af denne kredit i ny, produktiv infrastruktur, begyndende med infrastruktur for medicin og folkesundhed – her og i udviklingslandene, gennem samarbejde med stormagterne, inklusive Kina. Dette vil stoppe de største bankers katastrofale ‘grønne finansfiduser’, og også lægge en dæmper på småfolks spekulative ludomani.

Billede: "Game Stop, GameStop Enfield, CT. 2/2015, by Mike Mozart of TheToyChannel and JeepersMedia on YouTube #Game #Stop #Gamestop" by JeepersMedia is licensed under CC BY 2.0