Et skridt fra menneskehedens atomare tilintetgørelse! En våbenhvile til jul for alle!

Til samtlige trossamfund, folkevalgte embedsmænd, samfundsorganisationer og mennesker af god vilje i hele verden

Politiske og sociale ledere fra hele verden, med vidt forskellige filosofiske opfattelser og religiøse trosretninger, går sammen for at støtte pave Frans’ tilbud om at anvende Vatikanet som et mødested for forhandlinger mellem Rusland og Ukraine for at opnå en diplomatisk løsning på krigen i Ukraine. Konfrontationen mellem USA, NATO og Rusland er eskaleret til et punkt, hvor endnu et skridt, selv en utilsigtet fejltagelse, en fejlfortolkning fra den ene eller den anden side, risikerer at udløse affyring af begge parters samlede atomvåbenarsenaler, hvilket kan føre til en global atomkrig efterfulgt af en atomvinter med en varighed på omkring ti år, hvilket vil betyde, at der efter al sandsynlighed ikke vil være et eneste menneske, der overlever.

Ifølge den amerikanske “Arms Control Association”, der citerer højtstående amerikanske embedsmænd: “Biden har besluttet at undlade at efterleve sit løfte fra 2020 om at erklære, at det eneste formål med atomvåben er at afskrække fra et atomangreb mod USA eller dets allierede. I stedet har han godkendt en variant af politikken fra Obama-administrationen, der lader muligheden for at anvende atomvåben stå åben, ikke kun som gengældelse for et atomangreb, men også som reaktion på ikke-atomare trusler.” USA har på intet tidspunkt i fortiden nogensinde vedtaget en No-first-strike politik, og i Bush- såvel som i Trump-administrationerne eksisterede muligheden for et første angreb inden for sikkerhedsdoktrinen.

Som reaktion på den voksende krise og trusler erklærede den russiske præsident Putin den 9. december på en pressekonference i Bishkek i Kirgisistan, at Rusland vil genoverveje sin nuværende atomdoktrin om kun at bruge atomvåben, hvis en anden part først angriber med atomvåben, eller hvis den russiske stats egen eksistens er truet. Putin meddelte, at Rusland nu overvejer at reagere på USA’s doktrin om forebyggende angreb ved at indføre den tilsvarende politik for et første angreb. Vi er således ét skridt fra en atomar katastrofe.

Vi opfordrer alle mennesker af god vilje til at støtte pave Frans’ tilbud, som er blevet gentaget af Vatikanets udenrigsminister, Pietro Parolin, om at bruge Vatikanet som mødested for en øjeblikkelig indledning af fredsforhandlinger, uden nogen forhåndsbetingelser.

En gruppe af politiske og sociale ledere har netop udsendt et officielt brev til pave Frans, hvori de erklærer, at “vi glæder os over Deres Helligheds forslag om Vatikanet som en mulig neutral ramme for fredsforhandlinger – uden nogen forhåndsbetingelser – mellem Rusland og Ukraine … Vi noterer os, at andre i Europa og USA også har tilbudt de russiske og ukrainske ledere at forhandle om fred. Vi mener, at det haster med at forene alle sådanne bestræbelser i en verdensomspændende bevægelse for at finde en løsning på denne konflikt under hensyntagen til alle parters berettigede sikkerhedsinteresser”. De opfordrede endvidere “andre politiske og sociale ledere rundt om i verden, uanset forskelle i ideologi eller religiøs tro” til at tilslutte sig denne indsats.

Vi opfordrer alle mænd og kvinder i god tro til at tilslutte sig denne opfordring til en diplomatisk løsning. Deltag gerne i vores initiativ til at samle kor i hele verden til at synge kanonen for fred, “Dona Nobis Pacem”. Gid stemmerne for fred må bevæge de ansvarlige i deres hjerter og sind.

Foto: Diana Jefimova,  Pexels CCO