Kontakt os: +45 53 57 00 51 eller si@schillerinstitut.dk

SCO-topmødet opfordrer til at “skabe et samfund for menneskehedens fælles skæbne”

SCO-topmødet opfordrer til at “skabe et samfund for menneskehedens fælles skæbne”
image_pdfimage_print

Den 4. juli 2023 (EIRNS) – Det 23. topmøde i Shanghai Cooperation Organization afsluttede den 4. juli sit endags videokonference-møde under indisk formandskab med deltagelse af Narendra Modi fra Indien, Xi Jinping fra Kina og Vladimir Putin fra Rusland samt lederne af Pakistan, Kasakhstan, den Kirgisiske Republik, Tadsjikistan og Usbekistan. Et niende medlem blev optaget i SCO på mødet: Iran.

Den afsluttende New Delhi-erklæring afspejler nogle af de voksende spændinger i regionen såvel som i verden og fordømmer, at “eksisterende konflikter forværres, og nye konflikter opstår,” og opfordrer til “dannelsen af en fælles vision af ideen om at skabe et samfund baseret på menneskehedens fælles skæbne.” Erklæringen fordømmer international terrorisme og narkotikahandel, afviser anvendelse af ensidige økonomiske sanktioner, der ikke er godkendt af FN’s Sikkerhedsråd, som en overtrædelse af international lov, opfordrer til at støtte Afghanistans ret til at udvikles og fremhæver på det kraftigste princippet om udelelig sikkerhed:

“Medlemsstaterne fastholder, at ensidig og ubegrænset udvidelse af globale missilforsvarssystemer foretaget af visse lande eller grupper af lande har en negativ indvirkning på den internationale sikkerhed og stabilitet. De anser forsøg på at sikre deres egen sikkerhed på bekostning af andre staters sikkerhed for uacceptable.”

Selvom New Delhi-erklæringen er mere fokuseret på sikkerhedsspørgsmål end på økonomisk politik, fremgår det, at SCO-medlemmerne “talte for at gennemføre [SCO’s] køreplan for en gradvis forøgelse af andelen af nationale valutaer i de interesserede medlemsstaters indbyrdes afregninger.” Om Bælte- og Vej-Initiativet rapporterer erklæringen: “Republikken Kasakhstan, den Kirgisiske Republik, den Islamiske Republik Pakistan, den Russiske Føderation, Republikken Tadsjikistan og Republikken Usbekistan bekræfter deres støtte til Kinas ‘Bælte- og Vej-Initiativ’ (BVI) og noterer sig det igangværende arbejde med i fællesskab at realisere dette projekt, herunder bestræbelserne på at forbinde opbygningen af Den eurasiske økonomiske Union (EAEU) og BVI.” Med andre ord støttede alle medlemmer af SCO denne formulering, undtagen Indien – hvilket ikke er så overraskende, eftersom Indien aldrig har bakket op om BVI.

Foto: Miguel Á. Padriñán, Pexels CCO

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*