Kontakt os: +45 53 57 00 51 eller si@schillerinstitut.dk

Brasiliansk økonom diskuterer kredit og en ny BRIKS-valuta

Brasiliansk økonom diskuterer kredit og en ny BRIKS-valuta
image_pdfimage_print

Den 21. august 2023 (EIRNS) – Den brasilianske økonom Paulo Nogueira Batista Jr. gik i en kronik på CGTN i dag, “Is a BRICS Currency Feasible?”, ud over de nyligt almindelige spekulationer om ” af-dollarisering” og en ny BRIKS-valuta, for underforstået at forbinde dette spørgsmål med Den nye Udviklingsbank (NDB) og med en sådan BRIKS-finansinstitutions evne til at udstede mængder af produktiv kredit under sin nye præsident, Dilma Rousseff. (https://news.cgtn.com/news/2023-08-21/Is-a-BRICS-currency-feasible–1moz9CdDjcQ/index.html)

Dette afgørende spørgsmål blev behandlet af Nogueira Batista – en tidligere vicepræsident for NDB og tidligere brasiliansk eksekutivdirektør i IMF – i et afsnit, der fulgte efter hans redegørelse for og afvisning af ideer om en ny valuta som uigennemførlige, der i bund og grund kun behandler den som en regningsenhed eller et begrænset betalingsmiddel, ikke som en værdiopbevaringsenhed og ikke som en kreditudstedelse. Husk på, at Lyndon LaRouche, i overensstemmelse med Alexander Hamilton på dette punkt, mange gange sagde, at når en regering udsteder en valuta, udsteder den kredit, og den accepterer og påtager sig en gæld. 

Den nye valuta vil blive kaldt R5 efter det faktum, at BRIKS-landenes valutaer alle starter med bogstavet “R” – real, rubel, rupee, renminbi og rand. Han fortsætter: “Det eneste gennemførlige alternativ … ville være at gøre R5 konvertibel til obligationer, der er garanteret af de fem lande. R5-udstedelsesbanken ville også være ansvarlig for at udstede R5-obligationer, udstedt i BRIKS-valuta med forskellige løbetider og rentesatser. R5 vil være frit konvertibel til R5-obligationer. Med aktiver skabt af den udstedende bank selv som “sikkerhed” vil R5 faktisk være en forvaltningsvaluta af samme art som dollaren og andre internationalt likvide valutaer. R5-obligationerne ville være det konkrete finansielle udtryk for den garanti, som de fem lande ville give til den nye valuta.”

Ideen er et ekko af Lincoln-administrationens udstedelse af den såkaldte Greenback-valuta. En sådan banks valuta/obligationer bliver, når de købes, også bankens udlånsreserver, som potentielt kan udstedes som kredit for at skabe “aktiver skabt af den udstedende bank selv.” I dagens erklæring fra det brasilianske udenrigsministerium er der også indikationer på, at Brasiliens diskussioner om forslag til BRIKS-topmødet i denne uge – som sandsynligvis inkluderede Brasiliens tidligere præsident Dilma Rousseff – også giver genlyd. Hun var faktisk Brasiliens præsident i 2014, hvor hun var vært for BRIKS-topmødet i Fortaleza, da idéen om Den nye Udviklingsbank og ordningen med betingede reserver først blev udtænkt.

 

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*