Kontakt os: +45 53 57 00 51 eller si@schillerinstitut.dk

Finland gør sig selv til et mål

Finland gør sig selv til et mål
image_pdfimage_print

Ikke korrekturlæst

15. august 2023 (EIRNS)-Finland forhandler nu om en forsvarssamarbejdsaftale (DCA) med USA, der vil muliggøre regelmæssige amerikanske militære udstationeringer ved landets grænse til Rusland. Den foreslåede aftale, som kommer i kølvandet på Finlands optagelse i NATO, vil tillade tilstedeværelsen af udenlandske tropper i længere perioder, især til konventionelle militærøvelser, rapporterede Yle den 13. august. Aftalens primære formål er at give amerikansk militærpersonale adgang til faciliteter og områder i Finland til træning, våbenopbevaring og vedligeholdelse af udstyr. Dette omfatter den potentielle brug af lufthavne, havne og udpegede træningszoner. Det er sandsynligt, at det amerikanske militær vil få adgang til mindst én lufthavn og havn samt et træningsområde. De finske forsvarsstyrkers (FDF) eksisterende kaserner eller steder i umiddelbar nærhed kan blive stillet til rådighed for amerikansk brug.

“Dette markerer et meget vigtigt skift i Finlands sikkerhedspolitik,” siger Iro Särkkä, seniorforsker ved Finnish Institute of International Affairs (FIIA). “Aldrig før i fredstid har Finland været vært for udenlandske tropper i længere perioder. Nu bliver alle barrierer for det praktiske samarbejde mellem Finland og USA fjernet.”

Ambassadør Mikael Antell, vicegeneraldirektør for den politiske afdeling i Udenrigsministeriet og chefforhandler for den finske side, hævdede, at aftalen “styrker Finlands sikkerhed og forsvar betydeligt.” Hvad den faktisk vil gøre, er at tvinge Rusland til militært at tage højde for den øgede trussel mod dets nordvestlige regioner, hvilket gør Finland til noget, det ikke var, mens det officielt var neutralt: et mål.

Moskva har faktisk gentagne gange advaret om, at Finlands tiltrædelse af NATO ville tvinge Rusland til at revurdere sin militære stilling for at bevare sikkerheden i det nordvestlige Rusland, herunder komplekset af militærbaser på Kolahalvøen, for at sikre sin egen sikkerhed mod denne nye trussel på grænsen.

Foto: Babtiste Valthier, CCO Pexels

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*