Kontakt os: +45 53 57 00 51 eller si@schillerinstitut.dk

António Guterres påberåber sig artikel 99 i FN-pagten
og udsender en indtrængende opfordring til våbenhvile i Gaza

António Guterres påberåber sig artikel 99 i FN-pagten
og udsender en indtrængende opfordring til våbenhvile i Gaza
image_pdfimage_print

Ikke korrekturlæst

6. december 2023 (EIRNS) – I et hastebrev i dag, rettet til den nuværende ecuadorianske formand for FN’s Sikkerhedsråd, påberåbte FN’s generalsekretær António Guterres sig artikel 99 i FN-pagten for at opfordre til en øjeblikkelig erklæring af en humanitær våbenhvile i Gaza, så en “katastrofe med potentielt uoprettelige konsekvenser for palæstinenserne som helhed og for fred og sikkerhed i regionen” kan afværges. Charterets artikel 99 fastslår, at “generalsekretæren kan gøre Sikkerhedsrådet opmærksom på ethvert spørgsmål, som efter hans mening kan true opretholdelsen af international fred og sikkerhed,” og Guterres hævder, at en fortsættelse af den forfærdelige krise i Gaza faktisk kan “forværre eksisterende trusler mod opretholdelsen af international fred og sikkerhed.” Det er, advarer han, det internationale samfunds ansvar at “bruge al sin indflydelse til at forhindre yderligere optrapning og afslutte denne krise.”

Guterres’ brev er en dramatisk opfordring til handling, som kun kan komme fra FN’s Sikkerhedsråd. Hidtil har USA nedlagt veto mod enhver meningsfuld handling fra Sikkerhedsrådets side til støtte for Israels krig.

Guterres fordømmer Hamas’ terrorhandlinger den 7. oktober, deres brutale drab på 1.200 mennesker og tilfangetagelsen af 250 gidsler, som han kræver løsladt uden betingelser. Han fortsætter med at give en detaljeret rapport om Israels ødelæggelse af Gaza, hvor 15.000 mennesker blev dræbt, hvoraf 40 % var børn, og 80 % af Gazas 2,2 millioner indbyggere blev tvangsforflyttet. “Der er ingen effektiv beskyttelse af civile … sundhedssystemet i Gaza er ved at kollapse. Hospitaler er blevet forvandlet til slagmarker,” og kun 14 ud af 36 fungerer delvist.

På trods af at FN’s Sikkerhedsråd har opfordret til at optrappe forsyningerne for at imødekomme befolkningens humanitære behov i henhold til den nylige resolution 2712, tilføjer generalsekretæren, at de nuværende forhold gør det umuligt at gennemføre meningsfulde humanitære operationer. Siden pausen sluttede, har leveringen af humanitære forsyninger været utilstrækkelig. “Vi er simpelthen ude af stand til at nå ud til de nødlidende i Gaza … FN’s og dets humanitære partneres kapacitet er blevet reduceret på grund af mangel på forsyninger, mangel på brændstof, afbrudt kommunikation og voksende usikkerhed…. Vi står over for en alvorlig risiko for kollaps af det humanitære system.”

Guterres advarer om, at en endnu værre krise kan udfolde sig, hvis den offentlige orden bryder helt sammen, herunder epidemiske sygdomme og endnu større pres for massefordrivelse til nabolandene. Guterres konkluderer: “Jeg gentager min appel om at erklære en humanitær våbenhvile. Det haster. Civilbefolkningen skal skånes for større skade. Med en humanitær våbenhvile kan overlevelsesmulighederne genoprettes, og humanitær bistand kan leveres sikkert og rettidigt i hele Gazastriben.”

https://www.un.org/sites/un2.un.org/files/sg_letter_of_6_december_gaza.pdf

https://www.un.org/en/situation-in-occupied-palestine-and-israel/sg-sc-article99-06-dec-2023

Foto: EIR, Antonio Guterres. Credit: UN Photo/Loey Felipe

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*