Kontakt os: +45 53 57 00 51 eller si@schillerinstitut.dk

En moralsk test for verden

En moralsk test for verden
image_pdfimage_print

17. dec. 2023 (EIRNS) – Dødstallet i Gaza er nu steget til over 18.000, men det tal kan hurtigt blive overskygget af en voksende sundhedskrise, som er ved at nå katastrofale proportioner. “Den perfekte storm for sygdom er begyndt. Nu handler det om, hvor slemt det bliver,” udtaler James Elder, talsmand for FN’s Børnefond (UNICEF).

Gazas befolkning bliver presset sammen i mindre og mindre områder i den sydlige del af Gazastriben, hvor der er stadig mindre adgang til toiletter, brusebade eller drikkevand af nogen art – netop som den kolde årstid nærmer sig. Antallet af sygdomme stiger over hele linjen, og ernæringsniveauet styrtdykker. I mellemtiden fortsætter Israel sine bombardementer af den overvejende civile befolkning. Hvor er menneskerettighedsforkæmperne? Hvem forsvarer uskyldige liv?

Denne virkelighed, sammen med et stigende globalt pres, rammer de vestlige lande, som har vendt det blinde øje til Israels uhyrlige handlinger. Det kunne ses i sidste uges afstemning i FN’s Generalforsamling, hvor 153 nationer stemte for en øjeblikkelig våbenhvile, mens kun 10 var imod. En anden indikation er de modbydelige dækhistorier, som er blevet udsendt af europæiske og vestlige regeringer, hvor de forsøger at forsvare sig over for den voksende globale opinion, der klart ser dette som et folkemord. Den seneste udgave er skrevet af udenrigsministrene fra Storbritannien og Tyskland i en artikel i London Sunday Times, hvor de forsøger at overbevise verden om, hvorfor opfordringer til en øjeblikkelig våbenhvile er en dårlig idé. En øjeblikkelig våbenhvile, “der hurtigt kollapser i yderligere vold, vil kun gøre det sværere at opbygge den tillid, der er nødvendig for fred,” skriver de. Hvis den slags dobbeltspil ikke ændres, er Vestens lederskab i verden i realiteten forbi.

Et kontrapunkt blev leveret af Kinas FN-ambassadør, Zhang Jun, som skar igennem hykleriet den 15. december og viste, hvordan ægte statsmandskunst ser ud. I sin tale under den udvidede debat om FN’s generalforsamlings resolution om våbenhvile, der blev vedtaget den 12. december, sagde Zhang: “Slogans ladet af moralsk overlegenhed om menneskerettigheder, humanisme og beskyttelse af kvinder og børn og hvad ved jeg, som nogle mennesker plejede at udspy, har nu pludselig taget en absurd drejning.” Og nu, tilføjede han, “er selv den mest basale våbenhvile blevet en bitter pille, der er for ubehagelig for dem at sluge.”

International lov skal gælde lige for alle, understregede ambassadør Zhang, også for palæstinenserne. Israel-Palæstina-konflikten er en “stresstest for menneskehedens samvittighed”, og en våbenhvile må være det altoverskyggende omdrejningspunkt og det internationale samfunds fælles mål.

Som en mor til en dræbt IDF-soldat sagde: At opnå retfærdighed er ikke det samme som at opnå fred. Nogle gange er det nødvendigt med en anden hensigt.

Den anden hensigt er i sidste ende at skabe et andet paradigme for denne region og verden – og det skal gå hurtigt. Der er et øjeblikkeligt behov for en våbenhvile, hvor man insisterer på, at alle liv er værdifulde – også dem, vi ikke altid er enige med, eller som har gjort os uret. Dette kan bane vejen for gennemførelsen af en to-statsløsning, parret med planer for den nødvendige energi- og vandinfrastruktur, som kan åbne døren for langsigtet vækst og chancen for at leve et liv med værdighed for alle mennesker i regionen. Det er den eneste rigtige “bæredygtige fred”, i modsætning til hvad de politiske skøger i såkaldt “civiliserede” regeringer siger i dag.

Når julen nærmer sig, så lad os huske, hvad det virkelig vil sige at være menneske, og agere derefter.

Ikke korrekturlæst

Tusinder protesterer i Israel som reaktion på IDF’s drab på israelske gidsler
Dec. 17, 2023 (EIRNS)- Lørdag aften den 16. december samledes tusinder i Tel Aviv for at kræve, at Israel forhandler med Hamas om frigivelse af alle tilbageværende gidsler i kølvandet på IDF’s drab på tre israelske gidsler. Ifølge nogle rapporter talte demonstrationen titusinder. Demonstranterne anklagede Israel for at prioritere krigen over frigivelsen af gidslerne.

Rapporter fra New York Times om interviews med nogle af demonstranterne antyder, at Israels drab på gidsler har ansporet til nye krav om fred og om, at premierminister Benjamin Netanyahu skal træde tilbage. Times citerer demonstranten Efi Toledano, som sagde: “Vi har lært, at når der er krig, skal vi alle være stille og støtte soldaterne,” men at gidslernes død indikerer, at Netanyahu er villig til at fortsætte krigen, selv på bekostning af flere gidsler.

Toledano havde været en del af demonstrationerne mod Netanyahu tidligere i år, men stoppede efter Hamas’ angreb den 7. oktober. “Vi vender tilbage for at lade vores stemme lyde og kæmpe mod denne regering,” sagde han.

Netanyahu har dog ikke vist nogen vilje til at ændre kurs. I dag indledte han søndagens regeringsmøde med at læse op fra et brev, som angiveligt var fra familier til israelske soldater, der var blevet dræbt i konflikten i Gaza: “I har et mandat til at kæmpe; I har ikke et mandat til at stoppe på midten,” læste Netanyahu op fra brevet. Premierministeren hævdede, at Israel ville “kæmpe til enden” (ikke “hans ende”) som et ” vidnesbyrd” for de faldne soldater.

Ikke korrekturlæst

Islamiske udenrigsministre mødes med kolleger fra Norden og Benelux-landene
16. december 2023 (EIRNS) – En delegation af arabiske og islamiske udenrigsministre mødtes med deres kolleger i Norden og de Benelux-landene for at opfordre dem til at lægge større pres på Israel i bestræbelserne på at afslutte konflikten mod Gaza og levere humanitær hjælp, rapporterer Hürriyet Daily News.

Den tyrkiske udenrigsminister Hakan Fidan, den palæstinensiske udenrigsminister Riyad al-Maliki, Qatars udenrigsminister Jassim al Thani, Jordans udenrigsminister Ayman Safadi og generalsekretæren for Organisationen for Islamisk Samarbejde Hussein Brahim Taha besøgte Norge for at tale med udenrigsministrene fra Belgien, Danmark, Holland, Sverige, Island, Luxembourg, Norge og statssekretæren for Finlands udenrigsministerium den 15. december.

De nordiske lande og Benelux-landene spiller en vigtig rolle, når det gælder humanitær hjælp og international lov. Hürriyet Daily News påpeger, at Danmark, Finland og Sverige, som ikke støttede Palæstina ved en afstemning i FN’s Generalforsamling i oktober, ændrede holdning og stemte for en våbenhvile ved afstemningen i FN’s Generalforsamling den 12. december. Holland undlod at stemme i den samme afstemning. Delegationen diskuterede behovet for at støtte en våbenhvile med dem og nødvendigheden af at arbejde for en palæstinensisk stat som den eneste løsning på konflikten.

Foto: Jake Shields@jakeshieldsajj X page

 

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*