Kontakt os: +45 53 57 00 51 eller si@schillerinstitut.dk

Samlet erklæring fra 1.000 forskere til amerikanske senatorer i New England
om våbenhvile i Gaza

Samlet erklæring fra 1.000 forskere til amerikanske senatorer i New England
om våbenhvile i Gaza
image_pdfimage_print

19. december 2023 (EIRNS) – Historien vil huske dette øjeblik:

Forskere fra New England anbefaler permanent våbenhvile, FN-fredsbevarelse og en holdbar løsning baseret på retfærdighed og lighed i Israel-Palæstina

Til kontorerne for (sendt via elektronisk post den 5. december 2023):

Den amerikanske senator Richard Blumenthal (CT-D)

USA’s senator Christopher Murphy (CT-D)

USA’s senator Elizabeth Warren (MA-D)

USA’s senator Edward J. Markey (MA-D)

USA’s senator Susan M. Collins (ME-R)

USA’s senator Angus S. King, Jr. (ME-I)

USA’s senator Jeanne Shaheen (NH-D)

USA’s senator Margaret Wood Hassan (NH-D)

USA’s senator Jack Reed (RI-D)

USA’s senator Sheldon Whitehouse (RI-D)

USA’s senator Bernard Sanders (VT-I)

USA’s senator Peter Welch (VT-D)

USA’s Senat

Washington, DC 20510

Kære senatorer:

Vi, de undertegnede forskere ved New Englands højere læreanstalter og universiteter, er jeres vælgere i Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire, Rhode Island og Vermont. Vi underviser og forsker i mange forskellige discipliner og erhverv, og vi repræsenterer forskellige etniske, religiøse og politiske baggrunde. Vi værner om retsstatsprincippet, herunder retfærdig rettergang og ansvarlighed, og vi respekterer bredt accepterede internationale normer og standarder for retfærdighed, herunder lovene for krig og væbnede konflikter.

Sammen skriver vi til dig for at opfordre til en permanent våbenhvile i Israel-Palæstina; en afslutning på Israels belejring af Gazastriben; og en varig politisk løsning mellem israelere og palæstinensere baseret på international lov og principperne om retfærdighed, lighed og værdighed for alle. Vi skriver også for at understrege – og for en god ordens skyld advare om – at palæstinenserne står over for udsigten til etnisk udrensning og eksponentielt øgede massedødsfald i de kommende dage, nu hvor den israelske regering har genoptaget sin militære indsats i Gazastriben, og belejringen ikke er blevet ophævet. Med henblik på at frigøre USA fra yderligere krigsforbrydelser og en potentielt folkemorderisk kampagne, bryde voldsspiralen i Israel-Palæstina og fremme en varig fred, opfordrer vi dig indtrængende til at foretage følgende øjeblikkelige tiltag:

Kræv en stærkt udvidet og permanent våbenhvile i Israel-Palæstina og en afslutning på Israels belejring af Gaza, så den palæstinensiske civilbefolkning kan få adgang til mad, vand, medicin, elektricitet, brændstof og andre basale ydelser, som der er hårdt brug for, og så de anslåede 6.500 palæstinensere – herunder 4.400 børn – der i øjeblikket savnes og menes at være fanget under murbrokkerne, kan blive reddet eller bjærget. Vi bemærker, at en udvidet og permanent våbenhvile også skal forhindre israelske soldater og bosættere i at angribe, dræbe og fordrive palæstinensere på Vestbredden og i Østjerusalem – hændelser, der har fundet sted før og i stigende grad siden den 7. oktober.

Forlang fredelig frigivelse af alle israelske gidsler og vilkårligt tilbageholdte palæstinensere gennem yderligere forhandlinger. Det er værd at bemærke, at mange af de anslåede 7.000 palæstinensiske fanger og tilbageholdte, som i øjeblikket tilbageholdes af Israel, er børn, vilkårligt frihedsberøvede og tilbageholdt på ubestemt tid uden anklage.

Kræv at FN udsender en fredsbevarende styrke til den besatte Gazastribe, Vestbredden og Østjerusalem for at hjælpe med at opretholde våbenhvilen og forhindre en større regional opblussen, indtil der er opnået et fuldstændigt ophør af fjendtlighederne. I betragtning af premierminister Netanyahus erklæring om, at en israelsk sikkerhedsstyrke skal forblive i Gaza på ubestemt tid efter krigen, kombineret med israelske soldaters og bosætteres fortsatte angreb på palæstinensiske samfund på Vestbredden og i Østjerusalem, er en fredsbevarende styrke også en nødvendig afskrækkelse mod den reelle trussel om israelsk annektering og etnisk udrensning af de besatte palæstinensiske områder.

Etabler en uafhængig kommission til at undersøge påståede krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden, begået i Israel-Palæstina fra den 7. oktober og indtil den permanente afslutning af fjendtlighederne. I lyset af vores føderale Leahy-love skal der lægges særlig vægt på grusomheder udført med amerikanske våben eller anden amerikansk materiel støtte og på de medfølgende hidtil usete civile tab i Gaza, som FN-eksperter og utallige juridiske forskere har advaret om er et “folkemord i støbeskeen.” I lyset af vores Leahy-love og de betydelige amerikanske leverancer af dødbringende militært isenkram til Netanyahu-regeringen, den mest højreorienterede regering i Israels historie, forventer vi, at Biden-administrationen vil udøve langt mere pres og tilbageholdenhed over for Israel, end den hidtil har gjort, og at den vil gøre enhver yderligere støtte til Israel betinget af, at landet overholder sine internationale juridiske forpligtelser. Fra dette øjeblik opfordrer vi Biden-administrationen til øjeblikkeligt at standse yderligere overførsel af ammunition og udenlandsk bistand til Israel, indtil krigsforbrydelser, etnisk udrensning og en potentiel folkemordskampagne mod palæstinenserne er grundigt undersøgt og bragt til ophør.

Det er svært at overdrive omfanget af den igangværende humanitære katastrofe i den besatte Gazastribe. Verdensfødevareprogrammet har advaret: “Med vinteren, der nærmer sig med hastige skridt, usikre og overfyldte beskyttelsesrum og manglen på rent vand, står civilbefolkningen over for den umiddelbare risiko for at sulte.” Da mave-tarm-sygdomme er steget mere end 100 gange det normale niveau i Gaza, har Verdenssundhedsorganisationen advaret: “I sidste ende vil vi se flere mennesker dø af sygdom end af bombardementer.” I lyset af de allerede sammenbrudte vand- og sanitetssystemer og sundhedstjenester, der er tæt på totalt sammenbrud, har FN-agenturer slået alarm om forestående sult og sygdom i en epidemisk skala. Kun med en permanent våbenhvile og en afslutning på belejringen kan den nuværende drypvise hjælp øges til en overlevelsestærskel for over 2,3 millioner palæstinensere i Gaza, hvoraf ca. halvdelen er børn.

Vi ser enhver kortsigtet foranstaltning, såsom en midlertidig våbenhvile eller “humanitær pause”, som fuldstændig utilstrækkelig i betragtning af det hidtil usete omfang af civile dødsfald og lidelser i Gaza. Konsekvensen af, at IDF’s luftangreb, artilleribeskydning og belejring, som indtil videre har dræbt over 15.000 civile palæstinensere, kan genoptages efter udløbet af sådanne midlertidige foranstaltninger eller efter frigivelsen af alle israelske gidsler, er uacceptabel. Vi protesterer på det kraftigste mod denne kollektive afstraffelse af civile palæstinensere. Vejen til fred er ikke og kan ikke være at dræbe palæstinensere, men kun ved at tage fat på deres langvarige og legitime politiske klagepunkter – selve rødderne til denne konflikt – som, hvis de ikke løses, kun vil avle flere runder af vold og gengældelse, usikkerhed og uretfærdighed for alle.

Vi fordømmer utvetydigt alle angreb på civile, uanset om de brutalt blev begået af Hamas eller en anden militant gruppe den 7. oktober, eller den israelske regerings hjerteløse ligegyldighed over for civile liv og ødelæggelsen af selve grundlaget for et bæredygtigt menneskeliv i Gaza. De to behøver ikke at blive sidestillet for at understrege vores pointe: Det, der er vigtigt nu, er at stoppe blodbadet, forhindre en mere omfattende krig og redde dem, der stadig er i live. Som forskere og undervisere nægter vi at formidle til vores studerende, vores lands unge og den amerikanske offentlighed, at massakrer på civile nogensinde er en acceptabel eller nødvendig fremgangsmåde – uanset om ofrene eller gerningsmændene er palæstinensere, israelere, amerikanere eller nogen anden i den menneskelige familie.

Vi opfordrer dig også til at fordømme de igangværende nationale kampagner for at lukke munden på studerende, der taler for palæstinensiske menneskerettigheder eller fremsætter legitim kritik af den israelske stats politik, ved at sammenblande sådanne ytringer og aktivisme med antisemitisme. Der bør ikke være nogen “Palæstina-undtagelse” for ytringsfrihed og forskning på amerikanske universiteter, så de mest stringente, principielle og overbevisende argumenter for USA’s politik i regionen kan blive hørt, og vi håber, at der bliver lyttet til dem.

Det burde ikke have krævet den nylige nedskydning af tre palæstinensiske studerende i Vermont – to af dem studerer på universiteter i New England – at minde os om, at der skal udvises omhu og årvågenhed over for alle truede samfund og ikke kun nogle. At beskytte vores jødiske og arabiske studerende, vores palæstinensiske og israelske studerende, er ikke en nulsumsopgave. Vi afviser antisemitisme, islamofobi og anti-arabisk racisme, sammen med enhver anden form for fanatisme eller hadefuld tale, både på og uden for vores universiteter. I sidste ende er en retfærdig løsning på denne konflikt den eneste måde at helbrede de spændinger og den polarisering, der hærger vores universiteter og forplanter sig i det amerikanske samfund som helhed.

Som dine vælgere kommer vi med dette råd med al respekt for dit lederskab og din indsats. Det, der står på spil, er ikke blot et udenrigspolitisk spørgsmål, men et af vor tids største moralske spørgsmål. En militær kampagne, hvor to ud af tre ofre er kvinder og børn, har mistet sit krav på at være en retfærdig krig. En militær belejring, der nægter civile tilstrækkelig forsyning af mad, vand og medicin – herunder anæstesi og antibiotika til amputationer og andre livsvigtige operationer – har mistet det privilegium at blive forsynet med amerikansk ammunition finansieret af amerikanske skatteydere. Vi er nu vidner til et epokegørende øjeblik i Israel-Palæstinas historie, men også i USA’s, som står over for valget mellem at bruge sin magt til at fremme en holdbar politisk løsning eller forlænge volden og lidelserne. Derfor opfordrer vi jer nu til at hjælpe med at omkalibrere vores lands moralske kompas ved at blive de første amerikanske senatorer, der opfordrer til en permanent våbenhvile, til en afslutning på belejringen og til en afslutning på denne beklagelige krig mod et undertrykt folk – palæstinenserne – og dermed være på den rigtige side af historien.

Nu, mere end nogensinde, er tiden inde til, at USA’s regering hjælper med at bryde voldsspiralen i Israel-Palæstina ved at støtte en retfærdig og holdbar politisk løsning, der tager fat på de grundlæggende årsager til denne konflikt – og ved at nægte at støtte yderligere blodsudgydelser og undertrykkelse. Mens I fortsætter, ærede senatorer, opfordrer vi jer til at lytte til vores råd og følge jeres samvittighed. Historien vil huske jeres handlinger i dette afgørende øjeblik, og det vil vi, jeres vælgere, også.

Med venlig hilsen,

1000+ underskrivere i alfabetisk rækkefølge. Universitetstilhørsforhold og titler er kun angivet for at identificere forskere og deres discipliner. Alle underskrivere har underskrevet som enkeltpersoner og ikke som repræsentanter for det universitet, kollegium eller de akademiske og administrative enheder, som de arbejder for.

TILFØJ DIN UNDERSKRIFT

Foto: Wikimedia Commons, Naaman Omar \ apaimages

 

 

 

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*