Nedskæringer i UNRWA’s finansiering truer palæstinensernes liv i Gaza og regionen, siger NGO’er

Udgivet af mange hjælpeorganisioner den 29. jan. 2024

Som hjælpeorganisationer er vi dybt bekymrede og oprørte over, at nogle af de største donorer er gået sammen om at suspendere finansieringen af United Nations Relief and Works Agency (UNRWA), som er den vigtigste hjælpeorganisation for millioner af palæstinensere i Gaza og regionen. Dette sker midt i en hastigt forværret humanitær katastrofe i Gaza.

Suspensionen af donorlandenes finansiering vil påvirke den livsvigtige hjælp til over to millioner civile, hvoraf over halvdelen er børn, som er afhængige af UNRWA’s hjælp i Gaza. Befolkningen er truet af sult, truende hungersnød og sygdomsudbrud under Israels fortsatte vilkårlige bombardementer og bevidste fratagelse af hjælp i Gaza.

Vi hilser UNRWA’s snarlige undersøgelse af den påståede involvering af et lille antal FN-medarbejdere i angrebene den 7. oktober velkommen. Vi er chokerede over den hensynsløse beslutning om at afskære en livline for en hel befolkning fra nogle af de lande, der havde opfordret til at øge hjælpen i Gaza og til at beskytte humanitære hjælpearbejdere, mens de udfører deres arbejde. Denne beslutning kommer, efter at Den Internationale Domstol har beordret øjeblikkelig og effektive tiltag for at sikre humanitær bistand til civile i Gaza.

152 UNRWA-medarbejdere er allerede blevet dræbt, og 145 UNRWA-faciliteter er blevet beskadiget af bombardementer. UNRWA er den største humanitære organisation i Gaza, og deres levering af humanitær bistand kan ikke erstattes af andre organisationer, der arbejder i Gaza. Hvis ikke suspensionerne af finansieringen bliver omgjort, kan vi se et fuldstændigt sammenbrud i den allerede begrænsede humanitære indsats i Gaza.

Med omkring en million fordrevne palæstinensere, der har søgt ly i eller omkring 154 nødherberger, har UNRWA og hjælpeorganisationer fortsat arbejdet under næsten umulige forhold for at skaffe mad, vaccinationer og ferskvand. De lande, der suspenderer midlerne, risikerer yderligere at fratage palæstinenserne i regionen vigtig mad, vand, medicinsk hjælp og forsyninger, uddannelse og beskyttelse.

Vi opfordrer donorlandene til at bekræfte deres støtte til det vigtige arbejde, som UNRWA og dets partnere udfører for at hjælpe palæstinenserne med at overleve en af de værste humanitære katastrofer i vores tid. Landene må omgøre disse afbrydelser af finansieringen, opretholde deres forpligtelser over for det palæstinensiske folk og øge den humanitære bistand til de civile i Gaza og regionen, der er i akut nød.

Underskrevet:

ActionAid

American Friends Service Committee

Sammenslutningen af Internationale Udviklingsagenturer – Aida

Caritas Internationalis

Caritas MONA (Caritas Mellemøsten og Nordafrika)

CCFD-Terre Solidaire

Folkekirkens Nødhjælp

Dansk Flygtningehjælp

Diakonia

Humanity & Inclusion/ Handicap International (HI)

International Council for Voluntary Agencies

INTERSOS

Johanniter International Assistance

MAG

Médecins du Monde Frankrig, Spanien, Schweiz, Canada, Tyskland

Kirkens Nødhjælp

Norsk Folkehjelp

Norsk Flygtningehjælp

Oxfam

Plan International

Plateforme des ONG françaises pour la Palestine

Première Urgence Internationale

Refugees International

Save the Children

War Child Alliance

Foto: Creative Commons