Rafah står over for en overhængende humanitær katastrofe

De halvanden million mennesker, der er blevet presset ind i Rafah af den israelske militære operation, står over for en endnu værre katastrofe, da Israel overvejer at fortsætte sin offensiv i den sydlige ende af Gazastriben. Al Jazeera rapporterer, at panikken vokser blandt palæstinenserne i Rafah af den simple grund, at de ikke har andre steder at tage hen, når de israelske kampvogne begynder at rulle mod dem. “Det folk oplever i den sydlige del af Gazastriben, er en stigning i angreb fra luften, landjorden og havet,” siger en Al Jazeera-reporter fra Rafah.

“Gaza er et af de tættest befolkede steder på jorden, og Rafah er nu det tættest befolkede sted i Gaza. Enhver form for militær indsats eller luftangreb vil forstærke risikoen for uforholdsmæssige angreb,” siger Omar Shaki, direktør for Israel-Palæstina hos Human Rights Watch. Befolkningstætheden i Rafah rapporteres at være så høj som 22.000 mennesker pr. kvadratkilometer.

Norsk Flygtningehjælp (NF) advarede i en erklæring her til morgen om, at israelske landoperationer i Rafah vil føre til flere civile dødsfald og også risikere at standse humanitære hjælpeoperationer. “En udvidelse af fjendtlighederne kan gøre Rafah til en zone med blodsudgydelser og ødelæggelse, som folk ikke vil kunne undslippe. Der er ingen steder, folk kan flygte hen,” siger Angelita Caredda, Flygtningehjælpens regionale direktør for Mellemøsten og Nordafrika. “Forholdene i Rafah er allerede forfærdelige, og en omfattende israelsk militæroperation vil føre til endnu flere tab af civile liv. Hjælpearbejdere har kæmpet med usikkerhed og utilstrækkelig hjælp i månedsvis. Angreb i områder, hvor de leverer mad, vand og husly, betyder, at denne livreddende støtte vil blive vanskeliggjort, hvis ikke helt indstillet.”

NF advarede om, at en yderligere forværring af de humanitære forhold i Rafah ville være katastrofal, da der allerede er sygdom og sult blandt den fordrevne befolkning. “En NF-vurdering af ni herberger med 27.400 civile i Rafah viste, at folk ikke havde drikkevand, brusere eller personlige hygiejneartikler. Herbergerne arbejdede med 150% kapacitet, mens hundredvis af fordrevne tilbragte natten på gaden. Der blev rapporteret om sygdomme som hepatitis A, mave-tarmbetændelse, diarré, kopper, lus og influenza alle de steder, der blev undersøgt. Udvidede fjendtligheder i Rafah kan få den humanitære indsats til at kollapse,” skriver FN’s ReliefWeb i dag med henvisning til NF-rapporten.

Foto: Wikimedia Commons