Et briefingmøde i FN’s Generalforsamling advarer om, at UNRWA’s “forestående kollaps” må stoppes

Ikke korrekturlæst

5. marts 2024 (EIRNS) – FN’s Generalforsamling holdt en uformel briefing i plenarforsamlingen mandag den 4. marts, hvor medlemmerne kunne høre direkte fra Philippe Lazzarini, generalkommissær for FNs Hjælpeorganisation for Palæstinaflygtninge i Mellemøsten (UNRWA), at organisationen er i fare for “overhængende kollaps”. Det er 16 nationers afbrydelse af finansieringen af UNRWA, som Biden-administrationen iværksatte den 26. januar på Netanyahu-regeringens foranledning, få timer efter Den Internationale Domstols afgørelse om, at Israel “sandsynligvis” begår folkemord i Gaza, som har skabt denne krise.

[UNGA-præsident, ambassadør Dennis Francis] (https://webtv.un.org/en/asset/k1x/k1xnp242a9) fra Trinidad og Tobago indledte orienteringsmødet. “Vi samles igen i dag under ildevarslende og forværrede omstændigheder, for at sige det mildt,” advarede han. UNRWA blev oprettet i 1949 af FN’s generalforsamling, sagde han, og “ingen anden enhed er i stand til at yde bistand i det omfang, der kræves for at imødekomme behovene hos de 2,2 millioner mennesker i Gazastriben…. UNRWA overlever måske ikke uden vores øjeblikkelige og afgørende handling…. Lad os udnytte dette øjebliks nødvendighed til ikke blot at støtte UNRWA i at genopbygge sig selv – men også til at finde en permanent løsning på denne meningsløse og brutale konflikt,” opfordrede han.

[Lazzarini] (https://www.unrwa.org/newsroom/official-statements/statement-commissioner-general-unrwa-general-assembly) sagde lige ud, at UNRWA “er på bristepunktet.” Lidelserne i Gaza er umulige at beskrive fyldestgørende, understregede han. Over 30.000 er blevet dræbt i løbet af de sidste fem måneder, og hele 5 % af befolkningen i Gazastriben er nu døde, sårede eller savnede. Med den alvorlige mangel på livreddende og medicinske forsyninger og en truende hungersnød, “gyser jeg ved tanken om, hvad der stadig vil blive afsløret om de rædsler, der har fundet sted i denne smalle stribe land,” erklærede han.

UNRWA har ikke kapacitet til at håndtere den “pause” i finansieringen på 450 millioner dollars, som de 16 lande har påført organisationen, sagde han. Med finansiering kan UNRWA “forblive en livline” for palæstinensiske flygtninge i hele regionen; uden yderligere finansiering vil UNRWA befinde sig i “ukendt territorium, med alvorlige konsekvenser for global fred og sikkerhed.” Han appellerede til Generalforsamlingen om at udfylde finansieringshullet og sikre støtte til organisationens aktiviteter.

Lazzarini sætter ord på situationen: UNRWA står over for en “bevidst og samordnet kampagne” for at underminere UNRWA’s aktiviteter og derefter lukke det; Israels premierminister Benjamin Netanyahu “siger åbent, at UNRWA ikke vil være en del af Gaza efter krigen.” Han bemærkede, at vejen til at afslutte behovet for UNRWA er at forpligte sig til en politisk proces for fred mellem palæstinensere og israelere.

Fra Cairo opsummerede [UNRWA’s pressetalsmand Adnan Abu Hasna] (https://news.un.org/en/story/2024/03/1147202) indsatsen i denne kamp, da han af UN News blev spurgt, om der stadig er tid til at redde børnene i Gaza, som er begyndt at dø af sult og dehydrering. Han svarede: “Hvis der er en politisk vilje, og grænseovergangene bliver åbnet, tror jeg, vi kan gøre det. “UNRWA er rygraden i den humanitære indsats i Gaza, de har den logistiske kapacitet og personalet til at klare det.”

Foto. Wikimedia Commons