Kinas Global Times interview med Helga Zepp-LaRouche:
To møder til at anvise en vej for verden
til at overvinde det fejlagtige synspunkt om gruppekonfrontation

Af Global Times

Udgivet: 5. marts, 2024
   
Redaktørens bemærkning:
I denne uge indledte Kina de to sessioner, en af de vigtigste politiske sammenkomster hvert år. Begivenheden er et vigtigt vindue for omverdenen til at forstå Kinas udvikling, og hvor verdens næststørste økonomi er på vej hen, samt de vigtigste politiske prioriteter i 2024.

Hvad er omverdenens generelle forventninger til de to møder? Og hvordan ser udenlandske økonomer og tænketanke på Kinas vækstpotentiale? For nylig interviewede Global Times’ reporter Li Xuanmin (GT) Helga Zepp-LaRouche (HZL), grundlægger af den tyskbaserede politiske og økonomiske tænketank Schiller Instituttet.

GT: Kina afholder de to årlige møder i denne uge. Hvad er dine forventninger til mødet?
HZL: Jeg forventer, at det vil tage fat på strategiske udfordringer, der udgør barrierer for global udvikling, baseret på Kinas vision om at opbygge et globalt samfund med en fælles fremtid. Af særlig interesse for mig vil også være at lære, hvad ideen om at opbygge “nye højkvalitative produktive kræfter” faktisk vil betyde, eftersom den kinesiske økonomi allerede er verdensøkonomiens lokomotiv.

Menneskeheden befinder sig tydeligvis ved en skillevej. Eftersom geopolitik er historiens forbandelse, håber jeg, at Kinas to møder vil vise en vej for verden og hjælpe verden med at forstå, hvordan man overvinder den fejlagtige opfattelse, at et land eller en gruppe af lande skal forsvare sine interesser mod en anden gruppe med alle midler. Det er meget muligt for Kina at etablere et nyt paradigme, hvor alles interesser kan blive varetaget. Det er et nyt system, som giver mulighed for udvikling for alle.

GT: Hvilken betydning har det politiske møde i en tid med stigende global modvind? Og fra dit perspektiv, hvilken rolle vil Kina og den kinesiske økonomi spille i verden i år?
HZL: Den kinesiske udenrigspolitik har vist sig at være et anker for stabilitet. Den største fare nu er de to regionale konflikter: Rusland-Ukraine-konflikten og Israel-Palæstina-konflikten. Og Kina har fremsat omfattende diplomatiske forslag til begge kriser, som viser vejen til en fredelig løsning.

Udvidelsen af det af Kina foreslåede Bælte- og Vej-Initiativ (BVI) kunne spille en afgørende rolle i genopbygningen af de konfliktramte lande i et regionalt udviklingsperspektiv. Schiller Instituttet har også foreslået en konkret økonomisk udviklingsplan, Oase-planen, som kunne skabe fred for alle de involverede lande.

GT: Fra dit perspektiv, hvad vil være omdrejningspunkterne for Kinas økonomiske arbejde i år? Hvad er dit skøn over de økonomiske nøgletal, der vil blive fastsat under de to sessioner?
HZL: Det økonomiske arbejde vil i år fokusere på at fremme højteknologi, høj effektivitet og høj kvalitet i produktionen. I betragtning af det store antal videnskabsfolk og ingeniører Kina har, og tilføjelsen af omkring 11 millioner universitetsuddannede om året, vil omdannelsen af grundlæggende videnskabelige og teknologiske gennembrud til reel produktion i den kinesiske økonomi være meget betydelig.

GT: Hvilken rolle forventer du, at den kinesiske økonomi vil spille i verden i år, midt i den komplekse geopolitiske situation?
HZL: Der har været stigende tendenser til afkobling og “de-risking”, som i virkeligheden er det samme. Når EU forbereder skatte-barrierer mod kinesisk import, isolerer de sig yderligere til skade for sig selv. Jeg forventer, at Kina vil være en stærk fortaler for multilateralisme og opbygge et samarbejde med det Globale Syd, hvor der har været en enorm indsats for at omstille sig fra eksport af råmaterialer til økonomiske modeller baseret på værditilvæksten.

Desuden vil BRIKS-Plus – som Kina er stiftende medlem af – naturligvis få stigende betydning i år og omfatte nye kreditmekanismer, der fremmer udviklingen for alle deltagere.

GT: BVI står også højt på dagsordenen for de to sessioner. Fra dit perspektiv, hvordan vil Kina udstikke en ny BVI-plan i det 11. år af dens udvikling?
HZL: Eftersom udviklingsbehovene i det Globale Syd er gigantiske, giver den af Kina foreslåede BVI i det næste årti masser af muligheder for, at alle nationer kan arbejde sammen til gensidig fordel. Og hvis alle lande kan huske på et sådant perspektiv, kan det næste årti med BVI frigøre det kreative potentiale hos milliarder af mennesker.

Med hensyn til de europæiske lande, især Tyskland og Frankrig, oplever de en dramatisk økonomisk afmatning. Så forhåbentlig vil der være en større åbenhed for at reagere på, hvad BVI har at tilbyde.