Kontakt os: +45 53 57 00 51 eller si@schillerinstitut.dk

Møde mellem USA og Ukraine i Jeddah resulterer i en våbenhvileaftale, der skal præsenteres for Putin

Møde mellem USA og Ukraine i Jeddah resulterer i en våbenhvileaftale, der skal præsenteres for Putin
image_pdfimage_print

Ikke korrekturlæst

11. marts 2025 (EIRNS) – Efter otte timers diskussion resulterede dagens møde i Jeddah, Saudi-Arabien, mellem amerikanske og ukrainske delegationer i, hvad udenrigsministeriet beskrev som »vigtige skridt i retning af at genoprette en varig fred for Ukraine«. Den amerikanske delegation blev ledet af udenrigsminister Marco Rubio og den nationale sikkerhedsrådgiver Mike Waltz. Under kronprins Mohamed bin Salmans gæstfrihed blev den ukrainske part ledet af Volodymyr Zelenskyjs stabschef Andriy Yermak samt Ukraines udenrigsminister Andrii Sybiha og forsvarsminister Rustem Umerov. Kernen i aftalen er Ukraines accept af et amerikansk forslag om en 30-dages våbenhvile, »som kan forlænges efter gensidig aftale mellem parterne, og som er betinget af, at Den Russiske Føderation accepterer og samtidig gennemfører den.«

Som en del af aftalen er den amerikanske præsident og Ukraines fungerende præsident blevet enige om hurtigst muligt at underskrive en omfattende aftale om udnyttelse af Ukraines kritiske mineralressourcer.

Ifølge medierapporter vil den særlige udsending Steve Witkoff rejse til Moskva for at mødes med præsident Vladimir Putin den 13. marts, og Mike Waltz rapporterer, at han vil tale med sin modpart »inden for få dage«. På baggrund af Ukraines accept af den 30 dage lange våbenhvile, som kan forlænges efter gensidig aftale mellem parterne, meddelte Trump-administrationen, at den straks vil ophæve pausen i efterretningsudvekslingen og genoptage sikkerhedsassistancen til Ukraine. Humanitær nødhjælp blev også diskuteret som en del af fredsprocessen, der skal finde sted i løbet af den 30 dage lange våbenhvile.

Der nævnes flere specifikke punkter i erklæringen, som Kiev ønsker gennemført, men disse vil være genstand for forhandlinger med Moskva. De omfatter udveksling af krigsfanger, løsladelse af civile fanger og tilbagelevering af »tvangsforflyttede ukrainske børn« – en terminologi, som Moskva afviser. Den ukrainske delegation specificerede også, at »europæiske partnere skal inddrages i fredsprocessen.« Hvilke europæiske partnere taler de om?

På en pressekonference efter dagens maratonmøde understregede den amerikanske udenrigsminister Rubio, at ukrainerne accepterede det amerikanske tilbud om en våbenhvile og om at indlede øjeblikkelige forhandlinger, og »vi vil nu tage dette tilbud med til russerne, og vi håber, at de vil sige ja, at de vil sige ja til fred. Bolden er på deres banehalvdel. Jeg tror, at Ukraine i dag har taget et konkret skridt i den retning. Vi håber, at russerne vil gøre det samme.” [crr]

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*