spørgsmålstegn ved Theresa Mays påstande
14. marts, 2018 – I kølvandet på den britiske premierminister Theresa Mays hysteriske anklager mod Rusland i dag i Underhuset, antydede leder af Labour-partiet Jeremy Corbyn og hans talsperson, at der kunne være en alternativ forklaring og rejste spørgsmålet om efterretningstjenesternes rolle.
Business Insiders webside citerer Corbyns talsperson for at sige, at Labour-lederen ikke mente, der var tilstrækkelige beviser til at konkludere, at Rusland forgiftede Sergei og Yulia Skripal og foreslog, at britisk efterretning tager fejl. Der er trods alt, sagde talspersonen, »en historie mellem masseødelæggelsesvåben og efterretning, der er problematisk, for at sige det mildt«. Talspersonen kom med en hypotese om, at en »mafia« eller en anden tidligere sovjetstat, ikke Kreml, kunne have været involveret.
Guardian citerer Corbyn for at sige, at forgiftningen af Skripal var »en oprørende voldshandling. Nervegifte er modbydelige, brugt i enhver krig … det er totalt uansvarligt at bruge dem i det civile miljø«. Men det er ikke utænkeligt, at nervegiften kunne have været brugt af en anden end Rusland, sagde han. Han mindede om, at May i sin tale 12. marts havde sagt, at dette enten var en direkte handling af den russiske stat, eller også havde den russiske regering mistet kontrollen over sin »katastrofalt ødelæggende nervegift og ladet den falde i andres hænder«.
Han konkluderede, at enhver respons således må baseres på klare beviser. »Hvis regeringen mener, at det stadig er en mulighed, at Rusland forsømmeligt har mistet kontrollen af en nervegift til militærbrug, hvilke handlinger træffes der så gennem OPCW med vore allierede?« Og, »hvilken respons kom den britiske regering med over for Ruslands anmodning om en prøve af nervegiften, for at teste den?«
May pointerede, at russerne allerede havde fået en chance for at forklare, hvor nervegiften kom fra, og pralede dernæst med, at hendes regering havde opnået »konsensus« blandt MP’erne. At dømme ud fra de bemærkninger, der kom fra de menige parlamentsmedlemmer »i hele huset« sidste mandag, proklamerede hun, er der en klar konsensus »fra alle husets menige medlemmer«. Hun beklagede, at denne konsensus beklageligvis ikke strækker sig til Corbyn, »der kunne have brugt anledningen, som den britiske regering har gjort, til at fordømme den russiske stats skyldighed.«
Mays Torier er langt bag efter Corbyns Labour-parti i meningsmålingerne over de forestående lokalvalg.
Foto: Labour-partiets leder Jeremy Corbyn var ikke enig i PM Mays udlægning af, at der var tilstrækkelige med beviser for, at den russiske stat skulle være ansvarlig angrebet med nervegift af Skripal og hans datter og spurgte i parlamentet bl.a., hvilken respons, den britiske regering kom med over for Ruslands anmodning om en prøve af nervegiften, for at teste den.