Kontakt os: +45 53 57 00 51 eller si@schillerinstitut.dk

Putin redegør for Arktis’ globale rolle for Rusland, upåvirket af Trumps Grønlandsplan

Putin redegør for Arktis’ globale rolle for Rusland, upåvirket af Trumps Grønlandsplan
image_pdfimage_print

Af William Jones

Den 27. marts 2025 (EIRNS) – Den russiske præsident Vladimir Putin besøgte det fjerne nord den 27. marts, hvor han talte på det VI Internationale Forum »[Arctic-A Territory of Dialogue](http://kremlin.ru/events/president/news/76554).« I sine 37 minutter lange kommentarer var det tydeligt, at han ikke så Arktis som et regionalt spørgsmål, men snarere som et globalt spørgsmål af betydning for Rusland. Den nordlige søvejs drift året rundt har styrket Ruslands position i verdenshandlen såvel som landets position som en stor søfartsnation.

Putin-regeringen har alle intentioner om at udnytte sin position i Arktis til at genvinde og styrke den rolle, landet har som stormagt, der omfatter den største landmasse af alle lande i verden. Han er også opsat på at genoplive samarbejdet med de andre arktiske nationer, især USA, efter at Arktisk Råd er gået i opløsning som følge af Vestens forsøg på at inddæmme Rusland. Han gennemgik de forskellige planer, der er under overvejelse for at bringe Arktis og dets ressourcer ind i verdensøkonomien: anlæggelse af nye havne, oprettelse af nye jernbanelinjer i det fjerne nord, opgradering af skibsbygning, herunder isbrydere og andre fartøjer til den maritime handelsrute, og forbedring af det omfattende system af floder – Ob, Jenisej og Lena, som løber ud i Det Arktiske Ocean.

Regionens betydning for Rusland blev også tydeligt antydet i hans omfattende kommentarer til præsident Trumps forslag om at annektere Grønland: »Der er nok at sige om USA’s planer om at annektere Grønland, som alle er klar over. Men det kan kun overraske ved første øjekast. Det er en stor fejltagelse at behandle det som noget absurd snak fra den nye amerikanske administration. Det er slet ikke tilfældet.

»Faktisk havde USA sådanne planer helt tilbage i 1860’erne. Allerede dengang overvejede den amerikanske regering en mulig annektering af Grønland og Island. Ideen fik dog ikke støtte i Kongressen dengang. …

“Så, det der sker i dag er egentlig ikke overraskende, især fordi denne historie allerede begyndte dengang, og den blev ved og ved. I 1910 blev der f.eks. forhandlet en trepartsaftale om landbytte mellem USA, Tyskland og Danmark. Resultatet var, at Grønland skulle have tilhørt USA, men dengang faldt aftalen til jorden.”

Putin bemærkede også etableringen af amerikanske baser i Grønland for at beskytte det mod nazisterne, da der selv dengang var tale om USA’s erhvervelse af Grønland.

»Hvad angår Grønland, så er det et spørgsmål, der vedrører to specifikke nationer og ikke har noget med os at gøre,« sagde han. Derefter gik han ind på det, han betragtede som det virkelige problem – skandinaverne, som ønsker krig. »Men samtidig er vi selvfølgelig bekymrede over, at NATO-landene stadig oftere udpeger det høje nord som springbræt for mulige konflikter og øver sig i at bruge tropper under disse forhold, også af deres ‘nye rekrutter’ – Finland og Sverige, som vi i øvrigt indtil for nylig slet ikke havde nogen problemer med.«

Billede:  Lex efter CIA World Fact Book. CC BY NC ND 4.0

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*