Kontakt os: +45 53 57 00 51 eller si@schillerinstitut.dk

Xi Jinpings hovedtale for Boao Forum:
Vi må søge medinddragelse og harmoni

Xi Jinpings hovedtale for Boao Forum:
Vi må søge medinddragelse og harmoni
image_pdfimage_print

10. april, 2018 – Den kinesiske præsident Xi Jinping holdt sin hovedtale for Boao Forum for Asien her til eftermiddag, hvori han advarede imod »arrogance«, men tilbød en olivengren mht. spørgsmålet om importtold.

Xi opfordrede andre lande til at afholde sig fra at »søge dominans« og til at »afvise magtpolitik«.

Alt imens han ikke nævnte uoverensstemmelsen med USA over importtold, sagde han, at de, der ignorerer »tidens tendenser« mod åbenhed, ville blive »ladt tilbage og henvist til historiens skraldespand«.

Han understregede: »Den Kolde Krig og nulsums-mentaliteten ser malplaceret ud i dagens verden. Arrogance, eller en fokusering kun på egne interesser, kommer ingen vegne. Kun fredelig udvikling og samarbejde kan virkelig bringe win-win-resultater, eller ’alle vinder’-resultater«. Han sagde: »Vi har brug for en koordinering af politikker. Nationer bør ikke forsøge at underbyde hinanden, men bør forblive forpligtet til gensidige fordele og til at støtte det multilaterale handelssystem. Vi har brug for at søge medinddragelse og harmoni«.

Alt imens han gentog sit principielle standpunkt og sin bekymring over lande, der træffer »ensidige forholdsregler« uden at tage hensyn til de passende internationale institutioner, så tilbød han også en olivengren mht. spørgsmålet om skænderiet mellem USA og Kina over handel. Han gentog de forpligtelser, som premierminister Li Keqiang indgik på Folkets Nationalkongres om, at Kina ville åbne mere op, ikke ville kræve teknologioverførsel fra firmaer, der ønskede at investere i Kina, ville fremme procedurerne for udenlandske firmaer, der investerede i Kina, og ville styrke beskyttelse af intellektuelle ejendomsrettigheder (IPR). Han sagde også, at Kina ville overveje at reducere importtold på biler og slække på restriktionerne for udenlandsk ejerskab i automobilsektoren »så snart som muligt«, en direkte respons på Trumps tweet mandag, hvor han klagede over importtolden på biler. Præsident Xi gentog, at Kina var gået ind i en »ny fase for åbenhed« og var forpligtet over for at gøre Kinas finansielle sektor og varefremstillingssektor mere åbne for udenlandske investeringer, og han erklærede dernæst yderligere, at Kina i år ville »sænke betydeligt« importtolden på biler.

Kina ville aldrig søge at »true nogen andre« eller afsætte det internationale system, sagde han. Xi sagde, at han for fem år siden lancerede Bælte & Vej Initiativet, hvor over »80 lande har underskrevet aftaler med Kina; »det er måske nok Kinas idé, men dets ideer vil være til gavn for hele verden. Kina har ingen geopolitiske beregninger, søger ingen ekskluderende blokke og påtvinger ingen andre forretningsaftaler«, sagde han.

Foto: Kinas præsident Xi Jinping holder hovedtalen på Boao Forum Asien, 10. april, 2018.

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*