Kontakt os: +45 53 57 00 51 eller si@schillerinstitut.dk

Hvis præsidenten bringes til tavshed: Hvornår går IT-baronerne efter dig?

Hvis præsidenten bringes til tavshed: Hvornår går IT-baronerne efter dig?
image_pdfimage_print

11. januar (EIRNS) – Umiddelbart har flere fremtrædende personer i det politiske liv og journalistik den 7-8. Januar, under ledelse af Edward Snowden, Mexicos præsident Andrés Manuel López Obrador og Michael Gorbatjov, angrebet forsøget på total censur af præsident Donald Trump, fra IT-milliardærerne i Silicon Valley, der, til at begynde med, prøver at påtvinge total kontrol over den politiske diskussion i USA.

I dag “torpederede” (i Reuters-beskrivelse) den tyske kansler Angela Merkel Facebooks og Twitters censur af Trump. “Retten til meningsfrihed er af grundlæggende betydning”, sagde Steffen Seibert, Merkels cheftalsmand, mandag til reportere i Berlin ifølge Reuters”. I betragtning heraf anser kansleren det for problematisk, at præsidentens konti er blevet permanent suspenderet”. Det første forfatningstillæg (retten til ytrings-, religions- og pressefrihed –red.) “kan gradbøjes”, udtalte Merkels talsmand, “men inden for loven og de rammer, der er defineret af lovgivningsmagten – ikke i henhold til en virksomheds beslutning”. Bruno Le Maire, den franske økonomiminister, kaldte ”det digitale oligarki” en trussel mod demokratiet; den franske udenrigsminister, Clément Beaune, udtrykte “chok” over Facebooks og Twitters overgreb og sagde: “Dette skal besluttes af borgerne, ikke af en administrerende direktør”.

Den britiske liberale avis, Guardian, udviste betydelig hånlighed i omtalen af den australske fungerende premierminister Michael McCormacks erklæring, der fordømte censureringen af Trump – men det var Snowdens advarsel: De der tror, at de kan lide at se Trump tavs, vil indse, at dette er et “vendepunkt”, og at hvis IT-giganterne kan bringe en amerikansk præsident til tavshed, vil de forsøge at bruge den magt til at lukke munden på enhver. Milliardær Mark Zuckerbergs Facebook pegede i den retning i dag i en erklæring, der antyder, at ingen yderligere diskussion af valget den 3. november er tilladt for nogen som helst – ikke alene for Donald Trump. ”Vi fjerner nu indhold, der indeholder sætningen “Stop the steal” fra Facebook og Instagram under vores koordinerede skadespolitik. Vi fjernede den oprindelige ’Stop the Steal’-gruppe i november og er fortsat med at fjerne sider, grupper og begivenheder, der overtræder nogen af vores politikker”.

Undersøgende journalist Glenn Greenwald, der hjalp Snowden med at løfte sløret for overvågningsstaten, gjorde det samme i en række tweets i dag: “Tekniske monopoler – FB, Google, Apple, Amazon – har mere koncentreret rigdom og magt end nogen anden i historien. De har brugt brutal kraft tre gange på 3 måneder til at manipulere amerikansk politik: censurere NY Post, forbyde Trump, ødelægge Parler. Og de liberale bakker op på overvældende vis”. Senest erklærede han: “Disse Silicon Valley-monopoler er alvorlige trusler mod politisk frihed og økonomisk velfærd”. Og forud for rækken af tweets: ”Autoritære personer tror aldrig på, at de er autoritære, uanset hvor meget censur, overvågning, chauvinisme og fængsling de forlanger. De fortæller sig selv, at deres fjender er så enestående onde og farlige – terrorister – at alt, hvad der gøres for at bekæmpe dem, er ædelt”.

Denne indskrænkning af ytringsfriheden er nu rettet mod Trump og hans mest højlydte og aktive tilhængere. Som Ed Snowden bemærkede – som et ekko af Martin Niemöller om nazisterne – kunne man sige: “Jeg er ingen aktiv Trump-tilhænger, det er OK med mig.” Er det til støtte for Biden? Det var Joe Biden, der ifølge sit eget praleri skrev ‘Patriot Act i 1994’ og ‘Omnibus Counterterrorism Act fra 1995′. Den blev ikke vedtaget, men i 2002, da justitsminister John Ashcroft selv skrev Patriot Act’, ringede han til Biden, fortæller Caitlin Johnstone og fortsætter: “Jeg introducerer dit lovforslag fra 1994”.

Så hvis overvågningsstaten er blevet den forfatningsstridige virkelighed siden 11. september – herunder at skabe et uhelligt partnerskab mellem det militære efterretningskompleks og IT-milliardærerne i Silicon Valley – havde Joe Biden allerede planlagt den fremtid for Amerika efter Oklahoma City-bombningen i 1995.

Og nu modsætter Biden sig enhver ændring af paragraf 230 i den føderale ytringslov, Federal Communications Act, der giver disse IT-giganter mulighed for at give sig ud som “neutrale platforme” og samtidig giver dem magten til hidtil uset censur. Eksperter indser pludselig, hvad Trump mente med hensyn til paragraf 230. Dekanen for Fletcher School under Tufts University, Bhaskar Chakravorti, sagde for eksempel den 10. januar: ”Den 6. jan. burde forme fremtiden for teknologien, som vi kender den. Den eneste måde, hvorpå sociale medier ikke fortsat skal blive våben for at underminere demokratiet, er ved at genoverveje dette kritiske afsnit [paragraf 230], der gav anledning til internettet, som det er i dag, og som er roden til megen af dets ondskab”.

Senator Elizabeth Warren har tilsyneladende glemt, at hun under præsidentkampagnen lovede en antitrustlov for at bryde de digitale oligarkers virksomheder op – “Glass-Steagall for tech.” De skal brydes op. Præsidenten må ikke blive bragt til tavshed. Det amerikanske forfatningsmæssige selvstyre står på spil.

Billede. Jack Dorsey, CEO hos Twitter. Credits: JD Lasica from Pleasanton, CA, US, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*