Kontakt os: +45 53 57 00 51 eller si@schillerinstitut.dk

“Fremvoksende nationer blokerede Kievs forslag”

“Fremvoksende nationer blokerede Kievs forslag”
image_pdfimage_print

Den 27. juni 2023 (EIRNS) – Det er overskriften på den brasilianske nyhedstjeneste UOL’s velinformerede klummeskribent, Jamil Chades, opsummering af sidste lørdags møde på højt niveau i København om Ukraines fredsforslag, baseret på et interview med præsident Lula da Silvas særlige rådgiver for udenrigsanliggender, Celso Amorim, efter at han vendte tilbage fra mødet. Kernen i hans rapport er som følger.

“I weekenden, mens [Prigozjin]-krisen dominerede den internationale dagsorden, repræsenterede Amorim Brasilien ved et møde mellem G7-lande, nye vækstlande og ukrainerne i håb om at begynde at udstikke en vej til fred. Under mødet, der blev afholdt i Danmark, forsøgte regeringen i Kiev at presse en sluterklæring igennem, hvor deltagerne signalerede deres støtte til dele af ukrainernes fredsplan. Men idéen havde ingen fremgang, især på grund af modstanden fra de nye vækstlande. Brasilien indtog også det samme standpunkt.

“For Amorim ville godkendelsen af dokumentet ‘ikke være produktivt’, og enhver idé om fred skal opstå fra samtaler mellem russere og ukrainere. Alligevel understregede brasilianeren, at mødet sluttede med en beslutning om at holde dialogen i gang, hvilket anses for at være et fremskridt i lyset af den internationale krise.

“Ifølge Amorim er denne proces dog nødt til at inkludere Kina og Rusland. “Der er ikke mulighed for at lave en aftale med dem selv,” sagde den brasilianske forhandler med henvisning til ukrainerne. Indtil videre bliver processen ikke til et topmøde mellem statslederne. Men det er ikke udelukket, at gruppen i fremtiden kan komme til at antage en sådan karakter.

“På weekendens møde endte fraværet af Jake Sullivan, USA’s nationale sikkerhedsrådgiver, med at underminere mødets ambition. Amerikaneren valgte at blive i Washington, stillet over for det mytteri der fandt sted i Rusland.”

Amorim advarede også om, at Ruslands kollaps ikke ville være i nogens interesse, ikke engang europæernes. Amorim sagde til Chade, at “et imploderet Rusland udgør en enorm fare. Det er i alles interesse, at Ruslands sammenhængskraft bevares.”

https://noticias.uol.com.br/colunas/jamil-chade/2023/06/25/crise-fragilizou-russia-diz-amorim-emergentes-bloqueiam-proposta-de-kiev.htm

 

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*