Kontakt os: +45 53 57 00 51 eller si@schillerinstitut.dk

Maui-branden var ikke forårsaget af klimaforandringer,
men af 50 års udpining af USA’s industri og landbrug

Maui-branden var ikke forårsaget af klimaforandringer,
men af 50 års udpining af USA’s industri og landbrug
image_pdfimage_print

Ikke korrekturlæst

15. august 2023 (EIRNS) – Den forfærdelige skovbrand på øen Maui, en af de øer i Stillehavet, der udgør staten Hawaii, er den dødeligste skovbrand i USA i over et århundrede. Miljøforkæmpere kræver højlydt, at præsident Biden øjeblikkeligt erklærer en hidtil uset klimakrise med vidtrækkende beføjelser. EIR’s undersøgelse har indtil videre vist, at Maui-branden ikke skyldes klimaet, men snarere nedbrydningen af USA’s industri og landbrug.

Indtil videre er 99 mennesker døde på Maui, men det tal vil stige; snesevis savnes stadig. Pacific Disaster Center oplyser, at branden beskadigede eller ødelagde anslået 2.207 bygninger på Maui; af bygningerne var 86% klassificeret som beboelse. Folk har ingen hjem; deres biler blev brændt.

For at forstå, hvad der faktisk skete, må man gå tilbage til, hvordan Hawaii blev styret. Ananasplantager blev etableret på Hawaii i 1890’erne, og i begyndelsen af 1980’erne var de vidtstrakte, for det meste under kontrol af fødevarekartelgiganterne Dole og Del Monte, placeret på de hawaiianske øer Oahu, Maui, Lanai, Big Island/Hawaii osv. Der var også sukkerrørsplantager. Bønderne på plantagerne, for det meste indfødte hawaiianere, fik begrænsede lønninger og boede i kummerlige boliger. Kartelejerne levede i luksus.

I midten og slutningen af 1980’erne flyttede Dole og Del Monte det meste af deres ananasproduktion ud af Hawaii, og i det første årti af det 21. århundrede havde de helt forladt området. Den sidste sukkerfabrik på Hawaii lukkede i slutningen af 2016. Fødevarekartellerne flyttede deres ananasplantager til områder med lavere lønomkostninger: Indonesien, Filippinerne og Guatemala. Arbejderne blev forladt.

På dette tidspunkt burde man have plantet alternative afgrøder af nærende fødevarer på de forladte plantager og bygget nogle produktionsfaciliteter. Der blev ikke gjort noget i årtier. I løbet af de sidste fyrre år er den reelle værdi af Hawaiis landbrugsprodukter faldet med halvtreds procent: Staten vendte sig mod turisme. Mere end 75% af indtægterne på Maui kommer fra turisme: Valley Isle of Maui er den næstmest populære turistdestination på Hawaiis øer.

Når mennesket kommer på afveje, har naturen sin egen måde at advare mennesket om dets dårskab på. Clay Trauernicht, professor i naturressourcer og miljøforvaltning ved University of Hawaii at Manoa, fortalte USA Today i artiklen “How Did the Maui Fires Start?” den 9. august, at det var nødvendigt at se på de uforvaltede, ikke-hjemmehørende græsarealer, der er blomstret op på Hawaii efter årtier med faldende landbrug, hvor der i virkeligheden ikke blev plantet noget på jorden.

New York Times rapporterede i en artikel den 9. august, ” Hvordan invasive planter fik Maui-brandene til at rase”, om “den ubarmhjertige spredning af ekstremt brandfarlige, ikke-hjemmehørende græsser på de ubrugte arealer, hvor afgrøderne engang blomstrede. Sorter som guineagræs, melassegræs og buffelgræs – som stammer fra Afrika og blev indført til Hawaii som foder til husdyr – optager nu næsten en fjerdedel af Hawaiis landmasse. Disse græsser vokser hurtigt, når det regner, og er modstandsdygtige over for tørke, når jorden er udtørret, og de giver næring til skovbrande på hele Hawaii, herunder den brand, der kostede mindst 93 mennesker livet [på Maui].”

Samtidig skabte orkanen Dora vindstød på 60 miles i timen, som hjalp med at sprede ilden.

Melissa Chimera, der koordinerer den Hawaii-baserede organisation Pacific Fire Exchange, som deler brandvidenskab mellem Stillehavsøernes regeringer, hævder, at “disse græsser er meget aggressive, vokser meget hurtigt og er meget brandfarlige.” Dette er den skyldige, den kardinale enkelthed, der styrer hele processen. Hvorfor voksede disse græsser? Fordi afgrøderne ikke blev plantet, fabrikkerne ikke bygget, infrastrukturen ikke konstrueret på Hawaiis jord for at industrialisere Hawaii, og derfor lå jorden udsat for at blive overtaget af græsserne.

I et interview i programmet Democracy Now sagde professor Trauernicht, at Hawaii i 2019 havde diskuteret og burde have “genimplementeret landbrug, bygget netværk af brandbælter og genplantet skov.” I 2019 var 20.000 hektar brændt på Hawaii, og folk samledes for at finde ud af, hvad der skulle iværksættes.

Dette har intet at gøre med klima eller menneskeskabt kuldioxid.

Forskellige miljøforkæmpere med folkemorderiske hensigter opfordrer præsident Biden til at erklære og sætte USA under en national klimakrise. Det er langt bedre, at USA skrotter de sidste 50 års selvdestruktive politik og går sammen med BRICS-plus, det Globale Syd, Kina og Rusland om at genopbygge verden.

Foto: Markus Spiske, Pexels CCO

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*