Kontakt os: +45 53 57 00 51 eller si@schillerinstitut.dk

Arabiske og EU-diplomater mødes i Barcelona om krigen i Gaza

Arabiske og EU-diplomater mødes i Barcelona om krigen i Gaza
image_pdfimage_print

Ikke korrekturlæst

Nov. 27, 2023 (EIRNS) -Middelhavsunionen mødtes i dag og samlede udenrigsministre fra 42 lande fra EU og Middelhavsområdet i Barcelona, hvor hovedemnet vil være den palæstinensisk-israelske konflikt. Mødet blev ledet af EU’s udenrigspolitiske chef og næstformand i EU-Kommissionen, Josep Borrell, og Jordans udenrigsminister, Ayman Safadi. Det blev foreslået, at arrangementet kunne have indledt en israelsk-palæstinensisk dialog, men den israelske regering nægtede at deltage og hævdede, at den ikke var blevet spurgt, om konflikten skulle være konferencens emne.

Den jordanske udenrigsminister Safadi fortalte The Associated Press forud for begivenheden, at han håbede, at samtalerne ville hjælpe med at “bygge bro” mellem arabiske og europæiske lande i opfordringen til, at den nuværende humanitære pause bliver til en permanent våbenhvile. Kun ved at “sikre en afslutning på denne brutale aggression,” sagde Safadi, kan arbejdet for en tostatsløsning begynde.

I sin tale til konferencen advarede [den egyptiske udenrigsminister Sameh Shoukry] (https://english.ahram.org.eg/NewsContent/1/1234/512971/Egypt/Foreign-Affairs/Israel-implements-a-plan-to-displace-Palestinians-.aspx), som er medlem af den arabisk-islamiske ministerkomités fredsdelegation, om, at Israel stadig planlægger at fordrive palæstinenserne fra Gaza. “Fordrivelsen af palæstinenserne er fuldstændig afvist internationalt, men alligevel fortsætter Israel med at presse på for det,” sagde han og advarede om, at de, der er imod tvangsdeportationen, ikke gør noget for at forhindre den. Han insisterede på, at “de europæiske lande er nødt til at spille en ledende rolle i anerkendelsen af en palæstinensisk stat.” Shoukry understregede, at udtrykket “Israels legitime ret til selvforsvar” ikke kan anvendes på en besættelsesmagt, der undertrykker og isolerer en underkuet befolkning. Shoukry opfordrede til, at der blev lagt mere internationalt pres på Israel. Han advarede igen om “farerne ved at håndtere konflikten i stedet for at søge en løsning på det palæstinensiske spørgsmål, baseret på tostatsløsningen og i overensstemmelse med internationale legitimitetsresolutioner,” som tidligere var blevet rejst af Egypten og Den Arabiske Liga.

Andre medlemmer af udenrigsministerdelegationen i den arabisk-islamiske ministerkomité på konferencen omfattede den palæstinensiske udenrigsminister Riyad Al-Maliki, den saudiske udenrigsminister prins Faisal bin Farhan Al-Saud, Jordans Ayman Safadi, den tyrkiske udenrigsminister Hakan Fidan og Den Arabiske Ligas generalsekretær Ahmed Aboul Gheit.

[Borrell] (https://www.eeas.europa.eu/eeas/israelgaza-opening-remarks-high-representativevice-president-josep-borrell-8th-regional-forum-union_en) sagde i sine indledende bemærkninger: “Pausen bør forlænges for at gøre den bæredygtig og langvarig, mens der arbejdes for en politisk løsning. … “Jeg tror, der er nogle ting, vi kan blive enige om. Den første er et nej til, at Hamas vender tilbage til Gaza som en politisk og militær styrke. …

“For det andet, nej til opsplitning af Gazas territorium. Nej til Israels genkolonisering af Gaza – at tro, at man kan øge sin sikkerhed ved at øge sit territorium, er en illusion, som de sidste 50 år har vist. Det giver en illusion af sikkerhed, men ikke sikkerhed. Og det tredje nej er til den ulovlige kolonisering af Vestbredden, som er en stor kilde til spændinger og en af hindringerne for at løse den israelsk-palæstinensiske konflikt.”

Ifølge Reuters hævdede Borrell også, at alle EU-medlemmer, der deltog, og næsten alle deltagere var enige om behovet for en tostatsløsning. Borrell hævdede også, at Den Palæstinensiske Myndighed er den eneste “levedygtige løsning” til at regere Gaza i fremtiden.

[Den palæstinensiske udenrigsminister Riad al-Malki](https://english.ahram.org.eg/NewsContent/58/1262/512973/War-on-Gaza/War-on-Gaza/EU-diplomacy-chief-urges-Isarel-not-to-quot;recolo.aspx) sagde også, at pausen i kampene i Gaza skal forlænges. “Våbenhvilen trådte i kraft med 15.000 døde. Hvis krigen genoptages, vil antallet af døde fordobles, fordi koncentrationen af befolkningen nu er dobbelt så stor,” sagde al-Malki. “Vi har arbejdet for, at denne våbenhvile fortsætter … så Israel ikke fortsætter med at angribe,” tilføjede han.

Dette budskab blev gentaget af den saudiske udenrigsminister prins Faisal bin Farhan, som fortalte journalister efter konferencen: “Vi leverede vores budskab, det er vigtigt, at vi får en våbenhvile med det samme, at vi bygger videre på den nuværende våbenhvile, der er på plads.” Udenrigsministeren talte som repræsentant for Den Arabiske Liga og Organisationen for Islamisk Samarbejde.

Foto: Creative Commons

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*