Kontakt os: +45 53 57 00 51 eller si@schillerinstitut.dk

Den grumme virkelighed i Gaza rammer Washington som et slag i ansigtet

Den grumme virkelighed i Gaza rammer Washington som et slag i ansigtet
image_pdfimage_print
Den 5. december 2023 (EIRNS) – I dag blev alle forestillinger om, at Biden-administrationen havde et arbejdsforhold til den israelske premierminister Benjamin Netanyahu, stort set gjort til skamme. Den “nye, forbedrede” såkaldte humanitære måde at drive palæstinenserne ud af de hjem, der vil blive ødelagt, så en lavere procentdel af dem ikke bliver bombet ihjel, viste sig at være en syg joke. Israels “løsning” var at få palæstinenserne til at tjekke et israelsk onlinekort for at se, hvornår deres lille område står til at blive ødelagt. (Alternativt kunne de bruge en QR-kode på deres telefon.) Da det blev påpeget, at el- og kommunikationsnetværket var blevet ødelagt, sagde en højtstående israelsk embedsmand til Times of Israel, hvad der svarede til: “Det er sådan, musikken spiller. 

Den hensynsløse ligegyldighed over for menneskeliv er ikke skjult. IDF’s talsmand Jonathan Conricus erklærede begejstret, at Israels drab på to civile for hver Hamas-kriger var en “fantastisk” bedrift. Som FN’s øverste nødhjælpsembedsmand Martin Griffiths udtrykte det: “Hver gang vi tror, at tingene ikke kan blive mere apokalyptiske i Gaza, så bliver de det. Folk bliver beordret til at flytte igen, med meget lidt at overleve på, tvunget til at træffe det ene umulige valg efter det andet. Denne åbenlyse tilsidesættelse af basal medmenneskelighed må stoppe.”

Gazas næststørste by, Khan Younis, hvor så mange palæstinensere havde fået besked på at flygte til, er ved at blive ødelagt. Den næste såkaldte “sikre zone”, Rafah, ved den egyptiske grænse beskydes med artilleri. Der er over 1,8 millioner fordrevne palæstinensere (ud af 2,3 millioner i Gaza), som bliver tilbudt den seneste (og sidste?) “sikre zone”, et område på fem kvadratkilometer ved den egyptiske grænse, som mangler infrastruktur til at tage sig af selv 1% af flygtningene. Er det ikke sådan, navnet “koncentrationslejr” opstod? Men i dette tilfælde er der ikke behov for gaskamre eller for at arbejde folk ihjel – sygdom og sult vil udføre arbejdet.

Hvilken tragisk fejl hos velmenende vesterlændinge, selv moralsk oprørte vesterlændinge, afholder dem fra at stoppe dette rædselsshow? Hvorfor tror Bidens regering, at de kan give Netanyahu en lærestreg ved at tilbagekalde visa til USA for bosættere på Vestbredden, som udøver vold mod palæstinensere? Hvorfor ikke bare lukke for alle våben og pengetransaktioner til Israel?

I dag var Qatar ganske ligefrem – FN’s Sikkerhedsråd (UNSC) eksisterer, så tving Israel til forhandlingsbordet. Kina, med tilsyneladende endeløs tålmodighed, gentager, at magterne skal sætte sig ned og finde ud af det i FN’s Sikkerhedsråd. Sydafrikas udenrigsminister synes, at behandlingen af Gaza er meget værre end apartheid, som de led under, men insisterer på, at FN’s fredsbevarende styrker bliver sendt ind for at beskytte palæstinenserne mod nedslagtningen, at der bliver etableret en permanent våbenhvile, og at forhandlingerne begynder. (Det er værd at bemærke, at hun finder det “ekstremt chokerende”, at den internationale støtte mod apartheid, som hjalp Sydafrika, ikke umiddelbart syntes at bidrage med en fredsbevarende styrke til Gaza). Disse lande har måske problemer, men de mener, at skrækscenarierne bør stoppes. Det er en normal menneskelig reaktion.

Virkeligheden er, at Vesten ikke længere bryder sig om at være kreativ. Både israelere og palæstinensere har intet grundlag for en reel våbenhvile, for at lægge deres dybe psykologiske ar til side – medmindre de bliver behandlet ærligt og åbent med det enkle tilbud om et omfattende projekt, der skal gøre ørkenerne grønne med omfattende vandingsprojekter og rigelig energi fra f.eks. modulære atomkraftværker.

Ganske vist måtte den vestlige verden endnu en gang blive nødt til at nyde at se problemerne i øjnene, identificere dem og løse dem – fordi de ville være nødt til at omlægge deres økonomier til faktisk produktive virksomheder. I den proces kan USA måske finde en redning for dollaren, socialsikringssystemet, opioidafhængighed og måske endda jagten på at opdage en ny seksuel identitet.

I dag var en meget grim dag. Lad det være et vink med en vognstang. Det er hvad normale mennesker gør.

 

Ikke korrekturlæst

Internationale agenturer beretter om rædsler i Gaza i dag
5. december 2023 (EIRNS)-Internationale observatører er forfærdede over de ødelæggelser, som det sydlige Gaza udsættes for i dag, hvor Israel angiveligt udfører sin civilsamfundsvenlige invasion. Jan Egeland, generalsekretær for Norsk Flygtningehjælp, udsendte en erklæring i dag, hvor han meddelte, at “vi er blevet tvunget til at standse næsten alle vores hjælpeoperationer på grund af bombardementerne, kaosset og panikken.” Han begynder sin erklæring: “Pulveriseringen af Gaza rangerer nu blandt de værste angreb på nogen civilbefolkning i vores tidsalder.”

Egeland taler kun om det sydlige Gaza, den første “sikre zone”, som Israel har oversvømmet med flygtninge, der er fordrevet fra det nordlige Gaza: “I dag er mere end 750.000 mennesker stuvet sammen i kun 133 beskyttelsesrum. Titusinder bor på gaderne i det sydlige Gaza, hvor de under bombardementer er tvunget til at improvisere basale tilflugtssteder af alt, hvad de kan få fat i. Vinterregnen er ankommet, og det samme er smitsomme sygdomme, ligesom de offentlige sundhedstjenester er blevet fuldstændig lammet. Mange af mine egne NRC-medarbejdere bor nu på gaden.”

Egeland sagde, at “de ansvarlige for drabene, torturen og de grusomheder, der blev begået i Israel den 7. oktober, skal stilles til ansvar.” Men han tilføjede: “Drabet på tusindvis af uskyldige børn og kvinder, belejringen af en hel civilbefolkning, … bag lukkede grænser i Gaza er også forbrydelser i henhold til international lov. … Denne militære kampagne kan på ingen måde beskrives som ‘selvforsvar’. … Situationen i Gaza er et totalt svigt af vores fælles menneskelighed.”

Talsmanden for FN’s Børnefond (UNICEF) James Elder sagde på et pressemøde i FN den 5. december med Unicef, WHO, FAO, UNHCR osv. i Genève, at de såkaldte sikre områder ikke var i nærheden af at opfylde de grundlæggende behov. Den israelske tilgang til oprettelsen af disse zoner, sagde han, er “Det er kalkuleret, det er koldt, og det taler til … manglen på enhver form for anstændighed, der er blevet udøvet ved ubarmhjertige angreb på mødre og børn og familier.” Han advarede: “Vi har den perfekte storm for sygdomsudbrud, og husk … Israel er besættelsesmagten. Den er der, og man er nødt til at sørge for mad, vand og medicin. Så nu, hvor vi taler om hundredtusindvis af mennesker, der lige nu og her bevæger sig et sted hen med bombardementer i stor skala, 200 om dagen i går … den eneste måde at skabe sikre områder i Gaza, der vitterligt er sikre, og som beskytter menneskeliv, er, at helvede holder op med at regne ned fra himlen. Kun en våbenhvile … vil kunne redde børnene i Gaza lige nu.”

“Det er en sikker zone, når man kan garantere forholdene med mad, vand, medicin og husly. Jeg har selv set, at de er helt, helt fraværende…. Det er små pletter af ufrugtbar jord, eller det er gadehjørner. De er fortove. De er halvfærdige bygninger. Der er ikke noget vand…. Kun en våbenhvile kan redde børnene i Gaza lige nu.”

“Situationen bliver værre time for time,” sagde Richard Peeperkorn, WHO’s repræsentant i Gaza, ved samme briefing i Genève. “Der foregår intensiverede bombardementer overalt, også her i de sydlige områder, Khan Younis og endda i Rafah” – endnu en såkaldt sikker zone. “Vi vil se det samme mønster som det, der skete i nord. Det må ikke ske … Jeg vil gerne gøre det meget klart, at vi står over for en voksende humanitær katastrofe.”

FN’s generalsekretær Antonio Guterres appellerede i går, før dagens massive optrapning, til IDF om at skåne civilbefolkningen for flere lidelser: “Civile – herunder sundhedsarbejdere, journalister og FN-personale – og civil infrastruktur skal beskyttes til enhver tid.” Han tilføjede, at på trods af evakueringsordrerne “er der ingen sikre steder at tage hen i Gaza.” Separat meddelte FN, at yderligere 19 af deres ansatte var blevet dræbt, hvilket bragte deres samlede antal op på 130.

“Hver gang vi tror, at tingene ikke kan blive mere apokalyptiske i Gaza, så bliver de det,” sagde FN’s vicegeneralsekretær for humanitære anliggender og nødhjælpskoordinator Martin Griffiths i går. “Folk bliver beordret til at flytte igen, med meget lidt at overleve på, tvunget til at træffe det ene umulige valg efter det andet. INGEN STEDER ER SIKRE I GAZA. Ikke hospitaler, ikke herberger, ikke flygtningelejre. Ingen er i sikkerhed. Ikke børn, ikke sundhedspersonale, ikke humanitære organisationer. En så åbenlys tilsidesættelse af basal medmenneskelighed må stoppe. Kampene må stoppe.” (Fremhævelse i original.)

Ikke korrekturlæst
IDF kalder det ‘fantastisk’ at dræbe dobbelt så mange civile som Hamas-krigere
5. december 2023 (EIRNS) – De israelske forsvarsstyrker indrømmer nu, at de har dræbt dobbelt så mange civile som Hamas-krigere. Og IDF’s talsmand, oberstløjtnant Jonathan Conricus, pralede i dag med, at det betyder, at de gør et “fantastisk” stykke arbejde for at beskytte civile.

Times of Israel rapporterede, at to unavngivne højtstående militære embedsmænd i går sagde, at IDF havde fastslået forholdet 2:1. En af dem tilføjede: “Jeg siger ikke, at det ikke er slemt, at vi har et forhold på to til en,” men det er en del af Hamas’ “kernestrategi” at bruge menneskelige skjolde. I dag spurgte CNN Conricus om forholdet 2:1, hvortil han begejstret proklamerede, at det var værd at prale med. Conricus sagde, at i betragtning af at det er byterræn, “er det forhold utroligt, utroligt positivt.” Når IDF’s officielle tal kommer ud, vil de vise, at “vi faktisk går efter terroristerne,” ikke de civile, “og vi gør os store anstrengelser for at fastholde det sådan.”

En anden militær embedsmand sagde, da han blev spurgt om mediernes rapporter om 5.000 Hamas-dræbte, at de var “mere eller mindre rigtige”. Blandt andet ville det efter deres beregninger svare til i alt 15.000 palæstinensiske dødsfald – omtrent hvad Gazas sundhedsministerium hele tiden har rapporteret. Deres bedste optælling, fra i går, var omkring 15.900. I otte uger har vestlige medier nedvurderet tallene fra det, de kalder det “Hamas-styrede” sundhedsministerium i Gaza. Mens FN altid har bekræftet Gazas sundhedsministeriums tidligere dødstal, har Israel aldrig gjort det. IDF’s indrømmelse i går var kun underforstået, så ingen bør holde vejret for en udtrykkelig bekræftelse.

Det er værd at bemærke, at Gazas sundhedsministerium har sagt, at omkring 70% af de 15.900 døde er børn, kvinder og ældre mænd. Det efterlader mindre end 4.800 af dødsfaldene blandt mænd mellem 18 og 65 år. Når IDF siger, at omkring 5.000 Hamas-krigere er blevet dræbt, hævder de åbenbart, at alle de døde er Hamas-krigere. Det vil sige, at en dræbt mand i den aldersgruppe uden videre var en Hamas-kriger. Det ser ud til at gøre Israels ” målrettethed” mod Hamas til en ret simpel affære.

Foto: EIR, Gayatri Malhotra / Unsplash

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*