Kontakt os: +45 53 57 00 51 eller si@schillerinstitut.dk

Gaza: Israels militæroperation i Rafah vil være fatal for fordrevne civile og humanitær bistand

Gaza: Israels militæroperation i Rafah vil være fatal for fordrevne civile og humanitær bistand
image_pdfimage_print

The Norwegian Refugee Council udgav følgende udtalelse den 8. feb. 2024 her.

Israels militære operationer omkring Rafah og opfordringer til et omfattende militært angreb på det overfyldte område, hvor over en million er fordrevet, vil føre til flere civile dødsfald og risikere, at hjælpesystemet i Gaza går i stå, advarede Norsk Flyktninghjelp (NF) i dag.

“En udvidelse af fjendtlighederne kan forvandle Rafah til en zone med blodsudgydelser og ødelæggelse, som folk ikke vil kunne undslippe. Der er ingen steder, folk kan flygte hen,” siger Angelita Caredda, Flygtningehjælpens regionale direktør for Mellemøsten og Nordafrika. “Forholdene i Rafah er allerede forfærdelige, og en total israelsk militæroperation vil føre til endnu flere civile tab. Hjælpearbejdere har kæmpet med usikkerhed og utilstrækkelig hjælp i månedsvis. Angreb i områder, hvor de leverer mad, vand og husly, indebærer, at denne livreddende støtte vil blive vanskeliggjort, hvis ikke helt stoppet.

Rafah, der er 63 kvadratkilometer stort, er nu det mest overbefolkede distrikt i Gazastriben med en gennemsnitlig befolkningstæthed på over 22.200 pr. kvadratkilometer, hvilket er fem gange så meget som før konflikten. Øget adgang til livreddende hjælp er afgørende for de 1,4 millioner palæstinensere, der nu er stuvet sammen i området – svarende til to tredjedele af Gazas befolkning.

Enhver yderligere forværring af de humanitære forhold i Rafah vil være katastrofal, da der allerede er sygdom og sult blandt den fordrevne befolkning. En NF-vurdering af ni herberger med 27.400 civile i Rafah viste, at folk ikke havde drikkevand, brusere eller personlige hygiejneartikler. Herbergerne blev drevet på 150 procent af deres kapacitet, mens hundredvis af fordrevne tilbragte natten på gaden. Sygdomme, herunder hepatitis A, mave-tarmbetændelse, diarré, kopper, lus og influenza, blev rapporteret på alle de undersøgte steder. Udvidede fjendtligheder i Rafah kan få den humanitære indsats til at kollapse.

Militære operationer på landjorden i og omkring boligområder i Khan Younis er også blevet intensiveret, hvor de seneste forflytningsordrer har skubbet folk til udkanten af området og ind i Rafah. Disse forflytningsordrer har ikke inkluderet garantier for sikkerhed, indkvartering og tilbagevenden og udgør derfor en tvangsforflytning.

“Gentagne flytningsordrer udstedt af israelske myndigheder i løbet af fire måneders fjendtligheder har tvunget titusindvis af mennesker til at flygte flere gange til områder, der ikke er sikre, og hvor der ikke er husly til rådighed,” siger Caredda. “Palæstinensere bliver presset ind i små hjørner, smalle gyder og overfyldte beskyttelsesrum, mens boligområder fortsat bliver bombet.”

Israel udpegede oprindeligt nogle af flytteområderne som “sikre zoner”, men de er blevet kraftigt bombarderet. FN anslår, at 67 procent af Gazastriben, eller 246 kvadratkilometer, er omfattet af evakueringsordrer.

NF opfordrer Israel og de palæstinensiske væbnede grupper til at gå med til en øjeblikkelig våbenhvile, som er afgørende for at redde liv og optrappe den humanitære bistand.

Noter til redaktionen:

Mellem den 7. og 27. januar 2024 udførte NF en omfattende vurdering af 9 kollektive områder i Rafah-styret i Gaza med fokus på demografi, sektorinterventioner og mangler samt lokalsamfundets behov.

Evakueringsdata er hentet fra OCHA’s flash-opdateringer.

Ifølge det palæstinensiske statistiske centralbureau var befolkningstallet i området omkring Rafah 263.876 i begyndelsen af 2022. Siden fjendtlighederne er befolkningen steget til 1,4 millioner, en stigning på 5,3 gange.

Mens antallet af fordrevne anslås til at være 1,7 millioner, viser rapporter, at folk er blevet fordrevet gentagne gange. NF-hold har rapporteret om familier, der er blevet fordrevet fem eller seks gange, siden fjendtlighederne startede.

Mindst 69.000 boligenheder i Gaza er blevet ødelagt, mens 290.000 andre hjem er blevet beskadiget, ifølge NF-ledede Shelter Cluster. Mængden af affald overstiger 8.000.000 metriske tons og vil tage tre år at fjerne.

Foto: Creative Commons

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*