med ’vilkår for flygtninge, ingen forestiller sig’
14. marts 2016 – EU’s totalt manglende indsats for rent faktisk at gøre noget som helst ved flygtningekrisen er i færd med at forvandle Grækenland til et katastrofeområde i lighed med den Tredje Verden.
14.000 flygtninge er nu strandet i og omkring den i forvejen overbefolkede Idomeni-lejr på Grækenlands grænse til Den Tidligere Jugoslaviske Republik Makedonien (F.Y.R.O.M.), siger en talsmand for FN’s Flygtningehøjkommissariat (UNHCR).
»Vi ser nu menneskelig elendighed, når det er værst, i Europa. Disse forhold her på stedet i Idomeni er ganske enkelt umulige at leve under«, sagde den regionale talsmand for UNHCR, Babar Baloch. »Man kan simpelt hen ikke forestille sig, hvor slemt, det kan blive, og hver dag kommer der mere regn, og folk lider. Vi i UNHCR håber, at de græske myndigheder handler hurtigt … for, at blive her bare et minut længere er ikke en mulighed. Disse mennesker kan ikke holdes her ret længe under disse inhumane omstændigheder. De har brug for, at man tilbyder dem en vej ud af det her, og de er desperate. Man ser børn, der ryster af kulde, der går barfodet rundt på vejen her, i denne elendighed. Det overgår simpelt hen enhver forestilling.«
Der er henved 12.000 mennesker i lejren. NGO’er siger, at yderligere 2.000 andre mennesker må overleve på marker uden for lejren. De sanitære forhold har nået et katastrofalt, uhygiejnisk niveau, hvor dusinvis af børn er kommet på hospitalet for vejrtrækningsproblemer og et udvalg af virusser.
Den græske regering, der er i pengenød, sagde, at den håber inden for en uge at kunne overføre flygtningene til de andre modtagelsescentre. Chefen for den græske centralbank, Yannis Stournaras, sagde i søndags, at regeringen har forudset at bruge 600 mio. euro på flygtningekrisen. Dette beløb kunne hurtigt blive større, hvis Grækenland ender med at være vært for alle de 41.000 flygtninge, der er strandet dér.
»Dette estimat var baseret på den antagelse, at Grækenland blot skulle være transitnation, men hvis vi nu i stedet skal huse et stort antal flygtninge, må dette estimat revideres«, sagde Stournaras i går til den italienske avis Il Sole 24 Ore.
Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD) sagde i sidste uge, at Grækenland ville behøve hjælp til at håndtere flygtningesituationen.
Alt imens Grækenland ikke modtager flere penge for at hjælpe med at klare flygtningekrisen, så kræver IMF, Den europæiske Union og ECB, at landet gennemfører flere nedskæringer, især af det græske pensionssystem, for at kunne betale sine kreditorer (bankerne). Selv Stournaras, der er kendt for at være en ’ja-mand’ for kreditorerne, klagede over, at kreditorerne ikke har holdt deres løfte om gældssanering. »Dette løfte er endnu ikke blevet opfyldt«, sagde centralbankieren. »Vi håber, at vore partnere og IMF vil være i stand til at opfylde løftet, for det var ikke blot et løfte, men en aftale.«
Foto/RT-Video: Flygtninge kæmper mod regnen i Idomeni-lejren, mens Makedonien fuldstændigt lukker grænsen, 9. marts.