Kontakt os: +45 53 57 00 51 eller si@schillerinstitut.dk

Vicky Nuland får sin nye regering i Ukraine

Vicky Nuland får sin nye regering i Ukraine
image_pdfimage_print

»Yats er vores mand«, sagde Obamas viceudenrigsminister for europæiske og eurasiske anliggender med det vulgære sprog, Victoria Nuland, i en optaget og vidt udbredt diskussion med den amerikanske ambassadør til Ukraine tidligere i år. Hun refererede til Arseni Yatsenyuk, den tidligere udenrigs- og økonomiminister, som blev bekræftet som Ukraines foreløbige premierminister i dag.

Nulands indsats i kuppet var tydeligvis en succes. Det er Vicky’s regering, og som sådan vil verden kende den.

Yatsenyuk har omgående lovet, at han vil underskrive Tilslutningsaftalen med EU og gennemføre de barske nedskæringer i det sociale sikkerhedsnet og i budgettet, som IMF og EU har krævet. Som en anerkendelse af den forventede respons har Yatsenyuk beskrevet sin regering som en »selvmordspatrulje«, fordi alle dens medlemmers politiske karriere vil blive ødelagt af de forholdsregler, han har planer om at gennemføre.

I sin form udgør den nye regering den form for teknokratiske vederstyggelighed, som EU, IMF og Obamaregeringen har krævet, med de økonomiske topministerier, som går til »professionelle«, monetaristiske mordere. Men den kendsgerning, at den fascistiske skare på Maidan – som stadig var forsamlet – havde magt til at »godkende« den nye regering betød, at de internationale kræfter, som trak i trådene, ikke kunne slippe af sted med at skabe en regering uden åbenlyst fascistiske medlemmer.

Medlemmer af Svobodapartiet (Banderas børn) fik en vicepremierministerpost, landbrugsministeriet og ministeriet for miljø og nationale ressourcer, mens medlemmer af Maidanmafiaen nu vil have ansvaret for sundhedsministeriet og kulturministeriet. Maidans kommandant Andriy Paruby blev udnævnt til sekretær for Rådet for Ukraines Nationale Sikkerheds- og Forsvarspolitik.

Til trods for protester fra Yatsenyuk gående ud på, at Kiev også ønsker et partnerskab med Rusland, udstedte den fungerende præsident onsdag en advarsel mod Rusland, idet han indkaldte den russiske charge d’affaires for at fortælle ham, at hvis russiske tropper avancerer ud over deres base i Sevastopol, Krim, vil Ukraine anse dette for at være en »militær aggression.«

I mellemtiden er provinsen Krim fortsat i oprør. Bevæbnede enheder fra Selvforsvarsgruppen af residerende på Krim indtog Krims parlament og regeringsbygninger i hovedstaden Simferopol i går kl. 4,00 om morgenen, hvor de hejste russiske flag. Kort tid herefter opfordrede parlamentet i Krim, som var i stand til at holde møde i bygningen, til afholdelse af en folkeafstemning om spørgsmålet om at »forbedre den autonome provins’ status og udvide dens beføjelser«, iht. en erklæring fra parlamentslederens pressesekretær. Russia Today rapporterer, at Krim-befolkningen skal stemme ’ja’ eller ’nej’ til spørgsmålet om, hvorvidt »Den Autonome Region Krim har statslig suverænitet og er en del af Ukraine, i overensstemmelse med traktater og aftaler.«

Folkeafstemningen er planlagt til den 25. maj, samme dag, som de nationale valg til præsidentembedet.

Parlamentet på Krim opløste også regeringen med et mistillidsvotum og udnævnte lederen af det Russiske Enhedsparti som premierminister. Det vil i dag vælge et nyt ministerråd.

Selv om talsmanden for Kreml Dmitri Peskov tidligt på dagen afviste at kommentere på, hvor Victor Janukovitj, Ukraines lovlige præsident, befandt sig, gentog Kanal Et Rusland her til aften en rapport fra andre nyhedsagenturer om, at Janukovitj ville holde en pressekonference fredag i den sydrussiske by Rostov-ved-Don.

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*