Kontakt os: +45 53 57 00 51 eller si@schillerinstitut.dk

Ophidset situation over ni russiske soldater over den ukrainske grænse;
EU-udsending siger, årsagen er drøftelser mellem EU og Russisk Toldunion

Ophidset situation over ni russiske soldater over den ukrainske grænse;
EU-udsending siger, årsagen er drøftelser mellem EU og Russisk Toldunion
image_pdfimage_print

28. august 2014 – Ukraine har blæst sin »tilfangetagelse« af ni russiske faldskærmsoldater inde på ukrainsk territorium i dag op, ved at påstå, der er tale om en »invasion«, hvilket provokerede Litauen til at indkalde til et hastemøde i FN’s Sikkerhedsråd her til eftermiddag, hvor den amerikanske ambassadør til FN, neokonservative Samantha Power, erklærede, at Rusland havde »løjet åbenlyst« om hændelsen.

Moscow Times rapporterede i går, at den russiske præsident Putin bagatelliserede hændelsen ved at sige, at faldskærmssoldaterne sandsynligvis var en omstrejfende grænsepatrulje og påpegede, at Rusland aldrig have gjort vrøvl over ukrainske soldater, som krydsede grænsen til Rusland. Ukrainske soldater har ofte strejfet over til russisk territorium, sagde Putin, og nævnte en hændelse, hvor en 450-mand stærk enhed krydsede grænsen:

»De [ukrainsk militær] er gået ind i vores territorium, selv med pansrede køretøjer. Det var der ingen problemer med. Jeg håber, der heller ikke bliver problemer denne gang.«

Ruslands udsending til EU, Vladimir Chizhov, fortalte BBC i dag, at NATO »aldrig har produceret et eneste stykke bevis« til støtte for sine anklager om »invasion«. Ria Novosti citerer Chizhov for, hvad der sandsynligvis er den virkelige årsag til Ukraines anfald:

»Jeg tror, at dette er relateret til lanceringen af Minsk-processen, som jeg mener, der var nogen, som ikke kunne lide. Der var ikke noget gennembrud på det topmøde, men den kendsgerning, at det fandt sted, er tilstrækkelig vigtigt. Uanset den aktuelle situation i Ukraine, er den første kontakt mellem den Russiske Toldunion og den Europæiske Union af stor betydning.«

Poroshenko skal efter planen mødes med EU-ledere i Bruxelles på lørdag.

Den russiske ambassadør til OSCE, Andrei Kelin, fortalte Ria Novosti efter OSCE-mødet,

»Der er ingen russiske konvojer [i Ukraine]. Vore partnere var ikke interesserede i den humanitære situation i det sydøstlige Ukraine, kun i nogle imaginære konvojer med russiske militærkøretøjer, som angiveligt skulle være ved at nærme sig Novoazovsk. Selvfølgelig er der ingen konvojer.«

»Der er kun én sikker kendsgerning: medlemmer af militsen gik ind i Novoazovsk; alt andet er blot insinuationer«, fortsatte Kelin. »Der var angivelige russiske konvojer for en uge siden; for to uger siden. Der er ingenting; det er blot det ukrainske militær, som taber deres positioner; som taber terræn til miltsen, der, mener jeg, nu har indledt en kontraoffensiv.«

 

Foto: Samantha Power

 

 

 

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*